Москва затражила од Вашингтона да повуче војску и наоружање САД-НАТО из Украјине

ОЦЕНИЛА ДА СЕ АМЕРИКАНЦИ ДРЖЕ АГРЕСИВНОГ КУРСА НА КОНФРОНТАЦИЈУ СА РУСИЈОМ“

* Министарство иностраниох послова РФ: „Постоје сви разлози да се каже да је политика САД усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је директно у супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ, на којој се заснива Уговор и без којих не би био закључен“

* МИД РФ још закључило да више уопште није могуће имати посла са САД и Западом на уобичајен начин, укључујући и сферу контроле наоружања

_________________________________________________________

         МИНИСТАРСТВО иностраних послова РФ саопштило је да је америчком амбасадору у Москви упућен демарш у вези са све већим учешћем Сједињених Држава у непријатељствима у Украјини на страни Кијева.

         У тексту демарша се – како је пренела руска државна новинска агенција ТАСС – оцењено да Сједињене Државе реализују „агресивни курс на продубљивање конфронтације са Русијом у свим областима“.

         Демаршом је Вашингтон упозорен да су оружје и персонал који САД стављају на располагање Кијеву, укључујући дакле и америчке грађане, „легитимна мета“.

         Москва је истовремено затражила од Вашингтона да повуче  војску и наоружање САД-НАТО из Украјине у циљу деескалације ситуације.

Америчко оружје за Украјину

         Политика САД је усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је у супротности са принципима Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) – саопштило је руско Министарство иностраних послова.

         И додатно нагласило: „Постоје сви разлози да се каже да је политика САД усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је директно у супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ, на којој се заснива Уговор и без којих он не би био закључен“.

         МИД РФ је закључило да више уопште није могуће имати посла  са САД и Западом на уобичајен начин, укључујући и сферу контроле наоружања.

         Поручило је Стејт департману и Белој кући да ће суспензија СТАРТ-а бити повучена само ако Сједињене Државе „покажу политичку вољу и уложити напоре за деескалацију“.

Џо Бајден и Владимир Зеленски,

обојица су у одласку

         Заменик шефа Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев назвао је суспензију учешћа Москве у СТАРТ-у одговором на акције САД. И заоштрио:

         „Вашингтон је добио оно што је заслужио, посебно својом антируском политиком“.

         Руски војни експерт, директор музеја ПВО Јуриј Кнутов, објаснио је суспензију учешћа Русије у Споразуму СТАРТ кршењем одредби тог документа од стране САД.

         Он указује да руско „замрзавање“ тог документа значи спречавање америчких инспекција руских нуклеарних објеката.

          Москва ће такође престати да Пентагону даје информације о „статусу и локацији својих нуклеарних снага“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари