Захарова: Москва je за седницу СБ УН о Косову – све на основу Резолуције 1244

НАВЕЛА ДА ПОСТОЈИ НЕПОСРЕДНА ПРЕТЊА ОПСТАНКУ СРПСКОГ НАРОДА НА КОСОВУ

* Портпаролка МИП Русије истакла: Проблем је у политици етничког чишћења, погрома, протеривања и терора над Србима коју воде косовске албанске "власти". Све се то дешава уз пуну подршку САД и ЕУ, које не желе да зауставе ултрарадикале у Приштини. Уместо тога, западне престонице траже нове начине да изврше притисак на Београд и на српски народ

* Александар Вучић раније саопштио да ће затражити састанак с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у вези с напетошћу на КиМ, а затим и хитну седницу Савета безбедности УН. Додао је да ће размотрити позив да се све безбедносне снаге косовских Албанаца прогласе терористичким

_________________________________________________________

         МОСКВА сматра да је предлог Србије да се одржи седница Савета безбедности Уједињених нација због заоштравања ситуације на Косову и Метохији благовремен, изјавила је представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

         - Забринути смо због нове спирале ескалације насиља у српској аутономној покрајини Косово и Метохија. Ситуација измиче контроли и појавила се непосредна претња по опстанак српског народа на Косову - навела је Захарова, поводом изјаве председника Србије Александра Вучића о потреби одржавања седнице Савета безбедности УН о Косову.

         Захарова је оценила да је проблем у политици етничког чишћења, погрома, протеривања и терора над Србима коју воде косовске албанске "власти" и упозорила да се све то дешава уз пуну подршку САД и ЕУ, које не желе да зауставе ултрарадикале у Приштини.

         - Уместо тога, западне престонице траже нове начине да изврше притисак на Београд и на српски народ, фабрикујући бесрамне оптужбе, укључујући и оне које су уперене против представника Српске православне цркве. Русија дели мишљење председника Србије о тренутној кризној ситуацији - нагласила је Захарова.

         Она је поручила да сваки корак ка решењу кризе на Косову и Метохији, као и дијалог заинтересованих страна, мора да се води у оквиру међународног права и на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

         Вучић је раније саопштио да ће затражити састанак с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у вези с напетошћу на Косову и Метохији, а затим и хитну седницу Савета безбедности УН.

         Он је додао да ће размотрити позив да се све безбедносне снаге косовских Албанаца прогласе терористичким.

         Вучић је навео да захтјев Београда упућен члановима Савета безбедности УН садржи позив да се прекине делатност свих косовско-албанских структура које представљају опасност за Србе, као и да се изврши демилитаризација.

          (Спутњик)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари