Захарова: Шта је у ЕУ уопште остало од Европе? Само позивање на Европу као континент!

КРИТИКОВАЛА ЗАХТЕВ СРБИЈИ ДА ПОДРЖИ АНТИРУСКЕ САНКЦИЈЕ ДА БИ НАСТАВИЛА „ЕВРОПСКИМ ПУТЕМ“

* Марија ЗАХАРОВА: Европске државе су изопачиле сопствену традицију, напуштајући античке постулате закона и права, идеале хуманизма и хришћанске вредности

________________________________________________________

         МАРИЈА Захарова критиковала је захтеву Европске уније Србија да подржи антируске санкције ЕУ како би могла да „настави европски пут“.

         Портпаролка руског Министарства иностраних послова притом је рекла:

         „Шта је у Европској унији остало од Европе? Само географска референца, позивање на континент! Европа као цивилизација сада се чува у Русији“.

         Према њеним речима, европске државе су изопачиле сопствену традицију, напуштајући античке постулате закона и права, идеале хуманизма и хришћанске вредности.

         Руски медији су пренели да је председник Владе Србије Ана Брнабић указала на о опречност услова који се из Брисела постављају Београду за улазак у Европску унију (ЕУ).

         Да је напоменула да Запад захтева увођење санкција Руској Федерацији због нарушавања територијалног интегритета Украјине и да истовремено очекује да Србија пристане на отуђење сопствених територија.

         Председник Србије Александар Вучић је 21. октобра рекао да Београд неће уводити санкције Русији док не буде стани-пани.

         Према његовим речима, Србија ништа не дугује Русији, али се сећа шта је Москва урадила 2015. године и како Русија и Кина чувају интегритет Србије у УН.

         Пре тога, 17. октобра, Одбор за спољне послове Европског парламента саопштио је да је напредак у преговорима о приступању Србије ЕУ могућ само ако се земља придружи санкцијама ЕУ против Русије.

         Вучић је објавио  да ће Србија што дуже буде могла остајати при свом садашњем ставу без штете националним интересима, али је због притиска Запада дозволио могућност увођење антируских санкција у будућности.

         Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко је истог дана указао да је притисак на Србију по питању антируских санкција у супротности са међународним правом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари