Плацер: Тешко се може спречити враћање БиХ на више војски – у Додиковим изјавама нема војне претње

ИЗЈАВА БЕЧКОМ „СТАНДАРДУ“ КОМАНДАНТА ВОЈНЕ МИСИЈЕ ЕУФОР ГЕНЕРАЛА АЛЕКСАНДЕРА ПЛАЦЕРА

Александер Плацер - други

слева у првом реду

* Коментаришући најаву да ће се Република Српска повући из Оружаних снага БиХ и створити своју посебну војску, Плацер признао да „заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму“ и да је најважније да појава двеју буде нормалан законодавни процес

* Прецизирао да би од Оружаних снага БиХ настале две војске - томе би требало да претходи основни политички и војни консензус. Уколико, како каже, не буде политичког консензуса за тако нешто, онда би „процена безбедносне ситуације морала да буде сасвим другачија“

* Поводом актуелне расправе о продужењу мисије ЕУФОР Алтеа у Савету безбедности: «Мандат ЕУФОР-а и његови задаци потпуно су одвојени од цивилних задатака високог представника. С војне тачке гледишта, не би било никакве разлике да се из текста мандата ЕУФОР избришу референце на ОХР како бисмо продужили нашу мисију. Да ли би то наштетило Дејтонском споразуму, то је друго питање»

____________________________________________________

         КОМАНДАНТ војне мисије ЕУФОР-а у БиХ, аустријски генерал Александер Плацер каже да у изјавама српског члана Председништва БиХ Милорада Додика не види „никакву класичну војну претњу“.

         Плацер је у изјави за бечки дневник Стандард оценио да је „безбедносна ситуација у БиХ стабилна“.

         Коментаришући најаву да ће се Република Српска повући из Оружаних снага БиХ и створити своју посебну војску, Плацер каже да „заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму.“

         Подсетио је да су према Дејтонском споразуму постојале три војске у зависности од етничких група, а да је затим створена заједничка војска на основу, како каже, националне воље.

Генерал Плацер са Милорадом Додиком

         Према његовим речима, међународна заједница тешко може да спречи враћање на више војски, ако се то буде одвијало кроз нормалан законодавни процес.

         Истакао је да, у случају да се војска распадне и из ње настану две војске, томе би, каже, требало да претходи основни политички и војни консензус.

         Уколико, како каже, не буде политичког консензуса за тако нешто, онда би „процена безбедносне ситуације морала да буде сасвим другачија“.

         -Морамо то пажљиво посматрати - рекао је Плацер и додаје да је приметио одређену напетост међу становништвом. Он то тумачи тако што каже да „медији и политичари држе становништво у сталном стању кризе“.

         Плацер је истакао и да врста опреме коју користи полиција у Републици Српској одговара међународним стандардима.

         -И у Аустрији имамо дуге пушке - навео је он.

         Поводом актуелне расправе о продужењу мисије ЕУФОР Алтеа у Савету безбедности, Плацер истиче да су мандат ЕУФОР-а и његови задаци „потпуно одвојени од цивилних задатака високог представника”.

         - С војне тачке гледишта, не би било никакве разлике да се из текста мандата ЕУФОР-а избришу референце на ОХР како бисмо продужили нашу мисију. Да ли би то наштетило Дејтонском споразуму, то је друго питање - рекао је и истакао да то не може да процени.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари