Заједничка вежба ратних авијација Србије и Румуније "Air Solution-2018"

ПРИПАДНИЦИ НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ ОХАЈА НА ВЕЖБИ ИМАЛИ СТАТУС ПОСМАТРАЧА

* Након прелета авиона Орао у Румунију, на аеродром „Батајница” су, у пратњи српских авиона „миг 29”, слетела два авиона МиГ-21 румунског ратног ваздухопловства чиме је завршен први дан вежбе

__________________________________________________________________________

         МЕЂУНАРОДНА ваздухопловна тактичка вежба „Air Solution 2018” у којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Румунског ратног ваздухопловства почела је у ваздушном простору Србије и Румуније, саопштено је из Министарства одбране.

         У својству посматрача у вежби учествују припадници Националне гарде Охаја, наводи се у саопштењу.

         Тродневна вежба се реализује уз учешће ловачке, ловачко-бомбардерске и транспортне авијације и хеликоптерских јединица ангажованих на задацима трагања и спасавања. Планирано је да припадници два ваздухопловства заједно увежбавају извршавање задатака контроле и заштите ваздушног простора, решавање кризних ситуација у ваздушном простору у граничном појасу између две земље као и задатке ваздухопловне подршке и трагања и спасавања.

         Задатке опслуживања ваздухоплова на земљи обављају припадници матичних јединица који су за ову прилику распоређени на аеродромима суседне земље. 

         Првог дана вежбе активни су били транспортни авиони АН-26 и „спартан Ц-27” који су превезли људство и технику неопходне за овај задатак.

         Након прелета авиона „Орао“ у Румунију, на аеродром „Батајница” су, у пратњи српских авиона „миг 29”, слетела два авиона МиГ-21 румунског ратног ваздухопловства чиме је завршен први дан вежбе.

         Ваздухопловна тактичка вежба српског и румунског ратног ваздухопловства „Air Solution 2018” реализује се по пети пут, а прва вежба је одржана 2009. године.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари