ЛАВРОВ: И владине трупе и сиријска наоружана опозиција да напусте градове

ПРЕДЛОГ И ЗАХТЕВ ШЕФА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОБЕМА СТРАНАМА У СИРИЈИ

Сергеј Лавров

        ВЛАСТИ Сирије морају дати наредбу за повлачење војних јединица из градова, али симетричне потезе мора повући и сиријска опозиција - изјавио је у јеревану шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

        „Русија је сагласна са ставом да Влада Сирије треба да направи први корак, да нареди повлачење снага безбедности и армијских јединица из градова и већих насеља. Међутим, потпуна реализација те наредбе, односно - потпуно повлачење војске и снага безбедности, неће бити могуће без сусретних корака оних који последњих месеци ратују против сиријске владе! Јер, у супротном би наредба о повлачењу била за Дамаск погрешна и нереална рачуницва“ - изјавио је Лавров.

        Руски министар иностраних послова истовремено је нагласио - да циљ Москве уопште није да се сиријски председник Башар Асад повуче.

        „Влада и руководство Сирије направили су током протекле године веома много грешака. Пре свега у реаговању на протестни покрет, мада је међу мирним демонстрантима било и наоружаних провокатора. Осим овога, влада је закаснила и са реформама. Али, реформе су почеле. Зато, кад опозиција говори да је одлазак Асада једини излаз из ситуације, то је, реално, позив на крвопролиће“ - упозорио је Лавров.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари