Русија сматра недопустивим претварање СБ УН у „полигон” за смењивање режима

Лавров упозорио САД да ће Москва оштро реаговати на покушаје да се на политичке процесе у Русији утиче извана

         РУСИЈА неће оставити без реакције покушаје да се на њене политичке процесе утиче извана – изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

         У интервјуу листу «Росијска газета», Лавров је био и отворен и категоричан: «Оштро ћемо реаговати нарочито на покушаје да се утиче на политичке и изборне процесе у Русији. Нећемо без дужне пажње оставити ни утицање преко канала финансирања институција цивилног друштва. У прошлости су остала времена када је са Русијом било могуће разговарати језиком нота и поучавања».

         Мада није одмах био до краја отворен и директан, Лавров није сакрио коме су његове речи биле заправо намењене. Јер, рекао је: «Наши амерички партнери све ово одлично разумеју, али се у Вашингтону још држе старих приступа и стереотипа. Зато отворено упозоравамо да је то фактор који подрива поверење и размевање међу нама и смета реалној сарадњи».

         Белој кући и Стејт департменту је био намењен и већи део осталог што је истом листу рекао руски министар иностраних послова. 

         - Русија сматра недопустивим претварање Савета безбедности УН у `полигон` за штанцовање докумената за смењивање режима у сувереним државама. Један од таквих докумената је био предлог резолуције о Сирији заснован на једностраним претпоставкама и закључцима. Такве акције у СБ УН су апсолутно недопустиве. Јер, управо такви једнострани приступи, а не коришћење вета да се они осујете, воде делегитимизацији рада Савета безбедности и подривању његовог међународног ауторитета.»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари