Србија у Абу Дабију представила дрон Alecs и летећу бомбу

ПАЖЊУ ПРИВУКАО И НОВИ КОНЦЕПТ ОКЛОПНОГ ТРАНСПОРТЕРА „ЛАЗАР“

          НАМЕНСКА индустрија Србије представила је светској јавности на овогодишњем сајму у Абу Дабију своје најновије производе – борбену беспилотну летелицу Alecs и летећу бомбу ПГБ-128.

          Беспилотна летелица Alecs пројектована је да полеће вертикално као квадрокоптер уз наставак хоризонталног лета уз помоћ једне потисне елисе.

          Alecs је тежак 35 килограма и може носити шест килограма корисног терета.

          Следећи корак компаније "Е де про" је развој леелице укупне тежине 250 килограма са циљаном носивошћу од 70 килограма корисног терета. Планира се аутономија лета од пет сати и могућност наоружавања ракетама ваздух-земља, које су већ развијене у матичној компанији.

          Прво тестирање полетања дрона и транзицију у хоризонтални лет погледајте у видеу:

https://www.youtube.com/watch?v=SLUtx3UzLVs

          Прецизно навођена летећа бомба ПГБ-128 је бомба калибра 128 милиметара са тандем крилом и целопокретним репним површинама. Реч је о изузетно убојитој бомби.

          Вођена је ИНС-ом уз корекцију путање помоћу ГПС-а. Маса јој је 50 килограма и постојаће опције са инфрацрвеним или ласерским навођењем на циљ.

          Компанија "Е де про" је наменски пројектовала тандем крило које бомби омогућава постизање максималног долета од 20 километара са већих висина одбацивања. Из те компаније кажу да ће концепт модуларне конфигурације система омогућавати коришћење различитих врста бојевих глава — кумулативне или термобаричне.

          Осим ових иновација, на сајму су се могле видети и остали познати системи, возила и оружја.

          Највише пажње привукао је нови концепт оклопног транспортера "Лазар" са лансерима ракете "Алас", као и редизајнирани "Стршљен".

           (извор: Спутњик)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари