На прелазу Брњак: Србин на челу КПС

ШТА ШТАМПА ШТАМПА - НАСЛОВНЕ СТРАНЕ, ГЛАВНЕ ТЕМЕ

        СНЕГ није затрпао београдску штампу.

       Уверите се сами. Баците поглед на њене данашње главне теме и прве стране.

БЛИЦ 

Полиција није дала Марку Мишковићу да одлети у Енглеску

       МИШКОВИЋ млађи је враћен са терминала, након чега је напустио зграду аеродрома.

       - Он није ни привођен ни саслушаван, само је спречен да напусти земљу због истраге која је у току. Њему није одузет пасош, али неће моћи да напушта земљу док траје истрага - рекао је за „Блиц“ извор из МУП-а Србије. 

        Марко Мишковић биће поново саслушан ове недеље. Реч је о новом случају који такође води Тужилаштво за организовани криминал. 

АНТИЋ: Недостају нам државници 

        ИСТОРИЧАР Чедомир Антић изјавио је у емисији Утисак недеље на Телевизији Б92 да Србија сада проживљава „тренутак трауме, као после саобраћајне несреће“ - пренео је „Блиц”.

        Антић је такође оценио да Србији данас недостају државници. 

ПОЛИТИКА

Марко Мишковић спречен да одлети приватним авионом

        МИШКОВИЋ је заустављен на Аеродрому „Никола Тесла” кад је покушао приватним авионом да одлети за Лондон, после чега му је одузет пасош.

        Извори „Политике”,који су директно укључени у истрагу, изјавили су после саслушања да је млађи Мишковић потврдио све информације полиције о пословима „Предузећа за путеве Ниш” и „Нибенс групе”. Мишковић је, тврде наши саговорници, детаљно описао какву су улогу имали он и његов отац Мирослав у пословима и сувласничким односима с фирмама у саставу „Нибенс групе”.

        О истом случају следеће недеље требало би да буде саслушан и Мирослав Мишковић, као и сам Мило Ђурашковић.

Мило примио позив...

        СУВЛАСНИК „Нибенс групе” Мило Ђурашковић примио је позив за информативни разговор у Министарству унутрашњих послова, који је заказан за понедељаку 10 сати.

        Ђурашковић је позван на саслушање у својству грађанина и полиција има право да га испитује највише четири сата, рекао је Тањугу његов адвокат Зоран Атељевић.

ОДАЛОВИЋ: На прелазима ће за Србе севера важити лична документа и таблице Србије

        ГЕНЕРАЛНИ секретар Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је јутрос да ће до Нове године бити отворени и прелази Кончуљ и Брњак, што ће омогућити лакши промет робе и људи.

        Одаловић је рекао да ће и остала два прелаза бити врло брзо интегрисани и да су Срби добили гаранције да ће на Јарињу важити лична документа издата од органа Србије - саобраћајне дозволе и регистарске таблице.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Марко Мишковић био у друштву девојке, пришло му неколико појицајаца…

        МЛАЂЕМ Мишковићу, који је био у друштву девојке, у тренутку кад је кренуо према приватном авиону, пришло је неколико полицајаца не дозволивши му да уђе у летелицу.

        Дошло је, како сазнајемо, до краће расправе у којој је Марко Мишковић покушао да објасни да нема званичну забрану напуштања земље и да му пасош није одузет. Полицајци су му на то одговорили да они имају информацију да му је приликом саслушања, у петак, речено да не напушта земљу.

        После те расправе, полиција је одузела пасош млађем Мишковићу.

ГРУБЈЕШИЋ: Више није могуће водити  политику - и Европска Унија и Косово

        МАЛА је вероватноћа да ће Србија добити датум за отпочињање преговора пре пролећа наредне године, али очекујемо да Савет ЕУ на данашњем заседању препозна и напоре и напредак Србије у процесу нормализације односа са Приштином.

        Више није могуће водити политику на два колосека - и ЕУ и Косово. Сада су се та два колосека испреплела и постала један. То значи да напредовање Србије у процесу европских интеграција најдиректније и искључиво зависи од решавања косовског питања.

ДАНАС

ЦВЕТКОВИЋ: „Са ЕУ никад нисте начисто”

        ШТА ми треба да урадимо да прекинемо губитничку позицију у односу на Косово, пита се на једном месту у својој књизи „Аргументи и предрасуде“ (у издању Гласника и Данаса) доскорашњи српски премијер Мирко Цветковић. Његов одговор је да „није тешко закључити да се подела територије намеће као главно дугорочно одрживо решење“.

        Само, нико га није поставио за државну политику, и то због Устава.

         Цветковић, иначе, открива: „Са ЕУ никад нисте начисто”.

КУРИР

Дунав је за тебе граница, не долази, нећеш се вратити!

        ПАВЛЕ Лешановић, кога је Ненад Чанак претукао крајем септембра испред кафане „Тако је суђено“, добио је претеће поруке.
Према речима извора Курира из МУП, Лешановић је овај случај пријавио полицији истог дана, а данас ће отићи у станицу полиције, где ће бити сачињен и званични записник.

        - Прва порука коју је у суботу по подне добио Лешановић гласила је: „За тебе је Дунав граница. Нови Сад избегавај, за тебе нема следећи пут“. Одмах је позвао тај број телефона, али на њега нико није одговарао - препричава наш извор. Убрзо је стигла и друга порука.

        - Видим да те занима ко сам. Упознаћемо се у уторак у 10 сати - био је садржај друге поруке коју је Лешановић добио. Он јуче није желео да говори о овом инциденту, већ нас је упутио на свог адвоката Горана Петронијевића, који је потврдио наша сазнања.

Србин на челу КПС на Брњаку

         КОНТЕЈНЕР у коме ће бити припадници МУП Србије и онај са КПС полицајцима и службеницима Еулекса биће на Јарињу удаљени 10 метара.

         - Путници који из централне Србије улазе на Косово најпре ће показати документа полицајцима МУП Србије, који неће бити из Управе граничне полиције, наставити десетак метара, а затим документа показати КПС и Еулексу - каже наш извор. Већ је, како сазнајемо, одређен и официр који ће руководити Косовском полицијском службом на Јарињу - Скендер Садику, а његов заменик биће Србин из Лепосавића. И осталих троје помоћника биће такође Срби. Одређене су и смене од по осам полицајаца КПС, у којима ће већином бити Срби. На Брњаку ће на челу КПС биће Србин, док ће његов заменик бити Албанац.

ПРАВДА

Петровић „откачио“ Ђиласа: неће да врати посланички мандат

         ФУНКЦИОНЕР Демократске странке и бивши министар у Влади Мирка Цветковића, Душан Петровић, рекао је на Главном одбору Демократске странке да неће вратити мандат народног посланика у Скупштини Србије.

        „Драган Ђилас је изнео своје мишљење о мандатима, моје мишљење је супротно. То је унутарстраначко питање које смо расправили и надам се да више неће бити потребе да се тиме бавимо у јавности“, изјавио је Петровић.

        Петровић је Главном одбору изнео и предлог прекомпоновања политичког система као „одговор на суштинске неравнотеже у друштву“, који предвиђа да централна Србија добије ниво компетенција какве имају Војводина и Београд, који имају свој буџет, парламент и извршну власт.

        Петровић сматра да би централна власт требало да задржи надлежности над војском, спољним пословима, полицијом, правосуђем и монетарном политиком, као и над децентрализованим органима.

        Он оцењује да без оваквих промена није могуће смањити сиромаштво у Србији.

АЛО

СТЕФАНОВИЋ: Рано је за рушење Ђиласа!

        ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије и потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић у разговору за „Ало!” каже да за његову странку смена најмоћнијег демократе са места градоначелника Београда ових дана није приоритет, али да СНС - кад припреми терен - сигурно окупља већину за рушење Драгана Ђиласа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари