Мекензи: У Сребреници се није догодио геноцид већ ратни злочин

„СРБИЈА ЈЕ 1999. БОМБАРДОВАНА ЈЕР ЈЕ НАТО СЛАВИО 50 ГОДИНА, А НЕПРИЈАТЕЉА НИ НА ВИДИКУ“

* Бивши командант Унпрофора Луис МЕКЕНЗИ: „О геноциду над Бошњацима не може да се говори, јер су снаге Срба уредно евакуисале све цивиле, жене, децу и старце из рејона борбених дејстава”

* Оценио и да је гранатирање Сарајева било ратни злочин за који одговорност сноси генерал Ратко Младић, али и да сунеке снајперске и пешадијске заседе и бомбашки напади у Сарајеву крајње сумњиви и непотврђени

___________________________________________________________________________

         БИВШИ командант Унпрофора у БиХ Луис Мекензи изјавио је да 1995. године у Сребреници није био геноцид већ ратни злочин, а да су претходно злочин над Србима у сребреничким селима починиле јединице Насера Орића, чије ослобађање у Хагу сматра срамотним.

         Мекензи је истакао да су јединице Насера Орића, које су излазиле из енклава под заштитом УН, чиниле зверства над српским народом.

         “То је ратни злочин. О геноциду над Бошњацима не може да се говори, јер су снаге Срба уредно евакуисале све цивиле, жене, децу и старце из рејона борбених дејстава”, рекао је Мекензи за "Вечерње новости".

         Он сматра да је ослобађање Насера Орића заувек потврдило пристрасност суда у Хагу.

         Коментаришући одустајање хашког тужилаштва од неких тачака оптужнице у случају "Маркале" или "Васе Мискина", канадски генерал је оценио и да је гранатирање Сарајева био ратни злочин за који одговорност сноси генерал Ратко Младић, али и да су са друге стране "неке снајперске и пешадијске заседе и бомбашки напади у Сарајеву крајње сумњиви и непотврђени".

         Поводом 20 година од агресије НАТО пакта на Србију, Мекензи је истакао да је то била највећа грешка НАТО, јер је 1998. и 1999. године на Косову био интерни обрачун легитимних снага безбедности са терористима које је америчка пи-ар компанија из терористичких униформи преоденула у борце за слободу.

         Иста та агенција претходно се увежбала ратујући за потребе владе БиХ против Срба. Та 1999. била је година када је НАТО славио 50 година постојања, а није имао непријатеља ни на видику. Ваша земља је зато бомбардована”, појаснио је Мекензи.

         Он је указао да су Срби деведесетих година изгубили медијски рат, будући да крња Југославија и Србија никада нису покушале да направе озбиљну медијску кампању и докажу исправност својих ставова на Западу.

         “Испало је да је Србија, највернији савезник Запада у два светска рата, оцрњена у пропаганди и на телевизијским екранима широм света”, рекао је Мекензи.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари