Петрушић после 18 година ослобођен оптужбе за шпијунажу у корист Француске

ВИШИ СУД У БЕОГРАДУ УТВРДИО ДА НИЈЕ УТВРЂЕНО ДА СУ ОН И ОСТАЛИ ДЕЛОВАЛИ ПРОТИВ ДРЖАВЕ

* Поступак против Југослава Петрушића, Милорада Пелемиша, Слободана Орашанина, Раде Петровића и Бранка Влача покренут је 1999. године када су ухапшени, а убрзо потом и оптужени за шпијунажу у корист француске обавештајне службе, недозвољено држање оружје, изнуду новца од албанске породице на Косову и убиство двојице Албанаца у импровизованом затвору у јужној српској покрајини

          БИВШИ припадник француске обавештајне службе Југослав Петрушић у петак је, после 18 година од покретања поступка, одлуком Вишег суда у Београду ослобођен оптужби за шпијунажу.

          За исто кривично дело, одлуком суда, ослобођени су и Милорад Пелемиш, Слободан Орашанин, Раде Петровић и Бранко Влачо, коме се судило у одсуству јер се налази на издржавању казне затвора у Босни и Херцеговини.

          Истом пресудом, због апсолутне застарелости кривичног гоњења, одбијена је оптужба која је Пелемиша и Орашанина теретила за недозвољено ношење оружја.

          У кратком образложењу пресуде судија Владан Иванковић рекао је да из изведених доказа којих је било много није утврђено да су окривљени за шпијунажу деловали против интереса државе.

          – Током поступка једино је утврђено да је Петрушић био припадник француске обавештајне службе и да је по доласку у земљу, тражио контакт са цивилним и војним службама. Нико од сведока, а саслушано их је много из цивилних и војних служби безбедности, није приметио да је окривљени Петрушић деловао против интереса земље, нити да је под команду стављао остале оптужене – казао је судија Иванковић.

          Образлажући одлуку којом су одбијене оптужбе против Пелемиша и Орашанина за недозвољено ношење оружја, судија је казао да „су се током поступка закони мењали неколико пута и да је по окривљене примењен онај најблажи по којем је наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења.

          Објављивању пресуде присуствовао је само окривљени Слободан Орашанин.

          Ово је друга првостепена пресуда окривљенима, а првом, коју је 2000. године изрекао тадашњи Окружни суд, окривљени су осуђени на по годину дана затвора због изнуде и недозвољеног држања оружја (нису осуђени за шпијунажу и убиства). Ову пресуду, међутим, укинуо је Врховни суд и наложио ново суђење. Предмет је, одлуком ВСС, прослеђен тадашњем Војном суду на надлежност, али су списи предмета у фиоци неког од судија стајали све до јануара 2005. године када је ова правосудна установа престала да постоји.

          Поступак против петорице окривљених покренут је 1999. године када су ухапшени, а убрзо потом и оптужени за шпијунажу у корист француске обавештајне службе, недозвољено држање оружје, изнуду новца од албанске породице на Косову и убиство двојице Албанаца у импровизованом затвору у јужној српској покрајини.

          Поред ових оптужби, припадници ухапшене групе, како је непосредно по њиховом хапшењу изјавио тадашњи савезни секретар за информисање Горан Матић, сумњичили су се током 1999. године и за планирање атентата на тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

          Матић је тада пред српску јавност изашао са информацијом да истражни органи имају „поуздана сазнања“ да су петорица ухапшених била и ловци на главу првог човека земље.

          На првом програму националне телевизије приказан је и снимак првооптуженог Југослава Петрушића, који је представљен као пуковник француске обавештајне службе.

          Сведочећи недавно пред судом, Матић је рекао да је информације о планираном атентату на Слободана Милошевића добио од Службе државне безбедности, као и да је хапшење окривљених, према његовом мишљењу, било покушај трговине са Француском.

          Одлуком судског већа судије Иванковића, пре месец дана, у односу на окривљене раздвојен је поступак по оптужбама за убиство два албанска цивила на Косову и Метохији и изнуде и овај процес још траје.  

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/383033/Posle-18-godina-oslobodeni-optuzbi-za-spijunazu

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари