Америчка агенција АП: Вучић је добио 120 пута више простора у медијима него Јанковић и Јеремић заједно

ЈЕРЕМИЋ: ОВИ ИЗБОРИ СУ НАЈГОРИ КОЈЕ САМ ВИДЕО - ЈОШ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА

  • Вучић води кампању с положаја премијера, што му омогућава да искористи државна средства за јачање популарности, укључујући посету немачкој канцеларки Ангели Меркел и руском председнику Владимиру Путину, тврди АП

        ГЛАВНИ опозициони председнички кандидати у Србији у дуелу с кандидатом владајуће коалиције Александром Вучићем покушаће да надвладају шансе које им се дају, пробију медијску блокаду и јавно вучење по блату, оцењује данас америчка агенција Асошиејтед прес.

        АП наводи да се опозициони кандидати Саша Јанковић и Вук Јеремић разликују по много чему, али да се слажу у једном - кампања за недељне председничке изборе је најпрљавија од гласања '90-тих која су одржавала Слободана Милошевића на власти.

        „Видели смо тешка времена у овој земљи и прошли смо кроз бројне неравноправне изборе, неравноправне у смислу слободних и правичних услова за одржавање избора“, рекао је Јеремић у интервјуу за АП, додајући да су ови избори најгори које је видео.

        Америчка агенција наводи да изазови с којима се сусрећу Јеремић и Јанковић нису лаки имајући у виду недавно истраживања БИРОДИ-ја по којем је Вучић добио 120 пута више времена у медијима од њих двојице заједно.

        Главни медији под Вучићевом контролом демонизују већину опозиционих кандидата не пружајући им шансу да одговоре, наводи АП и додаје да су опозициони кандидати и њихове породице представљени као слуге Запада и криминалци, уз објављивање приватних детаља који су процурели из обавештајних служби.

        Јанковић је у једном београдском таблоиду означен као „убица“ пријатеља који је извршио самоубиство 1993. године, наводи АП, додајући да је истрага показала да Јанковић нема ништа с тим случајем. За Јеремића, за којег АП оцењује да је углађених манира, наводи се да је „окружен највећим криминалцима“.

        С друге стране, наводи АП, Вучић се у медијима велича као снажан вођа и спасилац Србије, упркос дубоким економским и социјалним проблемима с којима се Србија суочава.

        Вучић води кампању с положаја премијера, што му омогућава да искористи државна средства за јачање популарности, укључујући посету немачкој канцеларки Ангели Меркел и руском председнику Владимиру Путину, наводи АП.

        Америчка агенција наводи да Вучић, бивши ултранационалиста који сада подржава ЕУ, негира оптужбе да води прљаву кампању и да каже да је једина платформа опозиционих кандидата „мржња према Вучићу“.

        Јанковића, за којег АП наводи да је бранилац људских права, подржавају прозападни либерални гласачи, док бивши министар спољних послова Јеремић има подршку конзервативнијих и националистичких група.

        Иако је функција председника углавном церемонијална, Вучић покушава да зацементира своју власт на још пет година, наводи АП, додајући да критичари кажу да жели да успостави аутократију каква постоји у Русији.

        Јеремић је рекао да је пример медијске пристрасности случај када је Српска напредна странка оптужила његову супругу да је шефица свих нарко картела у Србији.

        „И када је одржала конференцију за новинаре поводом тих оптужби, премијер је увидео да је то веома, веома глуп потез и извинио се. Али не њој, већ народу Србије“, рекао је Јеремић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари