Блиц: Председнички избори 9 априла, а са њима можда и нови ванредни за Народну скупштину

НАВОДНО БИ ПРЕДСЕДНИЧКИ КАНДИДАТ ВЛАСТИ МОГАО ДА БУДЕ САМ ВУЧИЋ, А МОЖДА И ДАЧИЋ

  • Београдски лист преноси да и да би нови премијер – ако Александар Вучић постане председник Србије – могао да буде изабран у парламенту на бази постојеће владајуће већине

         ИЗБОРИ за председника Србије одржаће се друге недеље априла, односно 9. априла, а тог дана би могли бити одржани и ванредни парламентарни избори, иако је та опција мање вероватна, пише дневни лист Блиц у издању од петка.

         Како наводи тај лист, актуелна владајућа већина би на предстојећим председничким изборима на пролеће 2017. године могла да има чак три председничка кандидата, а највећа непознаница је да ли ће на њима учествовати и лидер Српске напредне странке и актуелни премијер Александар Вучић.

         Осим њега, очекује се кандидатура и председника Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивице Дачића и лидера Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића.

         „Иако се у Немањиној 11 незванично наводи да би заједно са председничким могли бити расписани и ванредни парламентарни избори, то је тренутно мање изгледно. Разлог више што уколико се премијер одлучи да из Немањине пређе на Андрићев венац, не морају бити расписани избори“, наводи тај лист и подсећа да Вучићев заменик може да буде именован и без избора, односно изгласавањем у скупштини.

         Блиц додаје да тренутна владајућа већина има подршку парламента и тако нешто би било изводљиво.

         Тај лист о председничким и могућим парламентарним изборима доноси и две сасвим опречне претпоставке.

         Према првој, разлог за расписивање ванредних избора био би „танка“ већина у парламенту, која се не види толико у броју посланика који подржавају Владу Србије већ у сумњи у оданост СПС-а.

         „С друге стране, сасвим супротно, лидер СПС Ивица Дачић се помиње као заједнички кандидат напредњака и социјалиста. Грубо речено, кандидат тренутне сигурне владајуће већине“, наводи се у том тексту.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари