Чепурин: Хајде да Србија буде простор сарадње Европске уније и Русије

РУСИЈА ЈЕ ДОСАД У СРБИЈУ ИНВЕСТИРАЛА ВИШЕ ОД ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

Александар Чепурин

  • У ауторском тексту написаном за „Политику“, Александар ЧЕПУРИН најавио руску-српску индустријску кооперацију - заједничку производњу високотехнолошке продукције у једној или неколико слободних економских зона Србије, из којих би се продукција извозила на тржишта региона, ЕУ и Турске
  • Амбасадор РФ посебно је нагласио: „Важно је да већ у најскорије време савладамо баријере на путу испоруке руског гаса у Србију после 2019. године“

        ЗА МНОГЕ земље Србија би могла да служи као пример добре сарадње са Русијом, оценио је руски амбасадор Александар Чепурин у ауторском тексту у данашњој „Политици“.

        „Русија је стабилно на трећем месту у спољној трговини Србије. У овом тренутку укупне руске инвестиције у Србији износе више од четири милијарде америчких долара. То су реалне инвестиције. Ми бисмо желели да буде више улагања из Србије, укључујући и она повезана с интересима српских извозника у Русију“, напоменуо је Чепурин.

        Према његовим речима, добре перспективе отвориће и даља либерализација међусобне трговине.

        На дневном реду је успостављање индустријске кооперације, заједничка производња високотехнолошке продукције у једној или неколико слободних економских зона Србије, рекао је Чепурин и додао да је логично да се одатле извози продукција на тржишта региона, ЕУ и Турске.

        „Важно је да већ у најскорије време савладамо баријере на путу испоруке руског гаса у Србију после 2019. године“, нагласио је руски амбасадор.

        Он је додао да Русија упорно ради на постизању високог и стабилног темпа раста економије.

        „Довршава се програм реформи и развоја за период 2017-2025 године. Акценат ће бити, конкретно, на повећању несировинског извоза, формирању нових тачака раста, ширењу сарадње са другим земљама“, напоменуо је Чепурин.

        Он сматра да Србија треба да постање добра тачка ослонца у овом делу Европе и искористи ту шансу за сопствени развој.

        „Без одрживог раста од 3 до 4 одсто, наше земље немају перспективу. Сарадња може и мора да нам помогне да вратимо веру у бољу будућност, да изведе наше економије на нови ниво, помогне да достигнемо суштинско побољшање квалитета живота Руса и Срба“, истакао је Чепурин.

        Он је поновио да се на опредељеност Србије за приступање Европској унији у Москви не гледа као на препреку за даље јачање билатералне Сарадње.

        „Важно је да и приступ с друге стране буде истоветан. Хајде да направимо од Србије место за сарадњу, развој и инвестиције“, рекао је Чепурин.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари