Чепурин: Мислим да се Хојт Ји никада није срео са Трампом, чак ни са Тилерсоном

АМБАСАДОР РФ: НЕЈАСНО ЈЕ И КОГА ЈЕ ЈИ БЕОГРАДУ ПРЕДСТАВЉАО – СТАРУ ИЛИ ТРАМПОВУ ВЛАСТ

  • „Гледам фотографије које су објављене у новинама. Са једне стране Сергеј Лавров, са друге тај амерички изасланик… Лавров је министар спољних послова, а гост који је допутовао у Србију седамдесет пети заменик двадесет четвртог помоћника заменика министра иностраних послова. То су различити рангови. Зато је пажња која је посвећена његовом путовању превелика, веома претерана“
  • „А кога Ји представља - то је одлично питање, јер врло добро знамо да је америчко друштво подељено. Представља ли он претходну власт? Представља ли нову администрацију? Америчка елита је оштро подељена, и један део мрзи други“
  • „Полазим од тога да је амбасадор Украјине у Србији Олександер Александрович реални представник бандеровско-усташке власти. Природно, не повезујем то ни са Украјинцима ни са Украјином, која је била и остала пријатељска земља, преживећемо и тај Мајдан. Изјаве пана Олександра посматрам из комичног угла и не сматрам да га треба схватити превише озбиљно. Проћи ће неко време, и у Украјини ће бити власт пријатељска према Русији и Србији, то је неизбежно. Тако је увек било“

         РУСКИ амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је да је пажња која је посвећена боравку америчког званичника Хојта Брајана Јиа у Србији била „веома претерана“ и додао да његов иступ у Београду није био коректан према српским властима.

         „Гледам фотографије које су објављене у новинама. Са једне стране (шеф руске дипломатије Сергеј) Лавров, са друге амерички изасланик… Јасна је разлика Лавров је министар спољних послова, а гост који је допутовао у Србију седамдесет пети заменик двадесет четвртог помоћника заменика министра иностраних послова. То су различити рангови, и то није упоредиво. Зато је пажња која је посвећена овом путовању превелика, веома претерана“, рекао је Чепурин у интервјуу за Спутњик.

         Чепурин је рекао да „у дипломатској пракси посета представља посету министра, премијера, председника“, и да се боравак Хојта Брајана Јиа „не може окарактерисати као посета, већ као путовање или пословно путовање, долазак на консултације“.

         На питање новинара кога Хојт Брајан Ји представља и да ли мисли да је он икада видео америчког председника Доналда Трампа, руски амбасадор у Београду је рекао: „Мислим да није видео Трампа. Чак мислим да никада није видео ни (америчког државног секретара) Тилерсона, јер су то различити рангови“.

         „А кога представља - то је одлично питање, јер врло добро знамо да је америчко друштво подељено. Представља ли он претходну власт? Представља ли нову администрацију? Америчка елита је оштро подељена, и један део мрзи други.

         Апсолутно није јасно. Али, оно што смо чули од њега је у потпуности понављање онога што Американци годинама из његових или нечијих других уста говоре“, рекао је Чепурин.

         Званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је 23. октобра у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу, а не да „седе на две столице“.

         Чепурин је рекао и да оптужбе Хојта Брајана Јиа у Београду нису биле коректне према српским властима, додајући да не зна да ли је он „имао налог у вези са тим или је то урадио јер је неискусан“.

         Амбасадор Русије је рекао и да његова земља са Србијом „нема никаквих контрадикторности“ и да „око већине битних питања има заједнички интерес“.

         Замољен за коментар поводом изјаве амбасадора Украјине у Србији Олександера Александровича да Русија хоће да разбије ЕУ преко Србије, Чепурин је рекао да „полази од тога да је он реални представник бандеровско-усташке власти“.

         „Природно, не повезујем то ни са Украјинцима ни са Украјином, која је била и остала пријатељска земља, преживећемо и тај Мајдан. Изјаве пана Олександра посматрам из комичног угла и не сматрам да га треба схватити превише озбиљно. Проћи ће неко време, и у Украјини ће бити власт пријатељска према Русији и Србији, то је неизбежно. Тако је увек било“, рекао је Чепурин.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари