CIA: Тито уопште није био Хрват, а можда ни Словен

НАВОДНО ЈЕ БРОЗОВ ЈЕЗИК БИО БЛИЖИ ПОЉСКОМ И РУСКОМ - ЗАКЉУЧАК ИЗВЕДЕН ПОСЛЕ АНАЛИЗЕ ЈЕДНОГ ГОВОРА ИЗ 1977.

  • Аутори анализе, са које је скинута ознака тајности, сматрају да би било логично претпоставити да је контроверзни Тито био Рус или Пољак, али наглашавају да се његов идентитет може само претпоставити, а да сигурно нема „југословенско порекло”

          ПРЕДСЕДНИК бивше Југославије Јосип Броз Тито није био југословенског порекла, наведено је у документу о фонетској анализи језика којим је говорио Тито, а који је недавно објављен на сајту америчке Централне обавештајне агенције (CIA).

          У документу, са којег је недавно скинута ознака тајности, констатује се да је Тито говорио српскохрватски, који му је „наводно” матерњи, али са „страним акцентом”.

          У опсежној анализи евентуалних језика, који би Титу стварно могли бити матерњи или пак блискији од српскохрватског, наведени су руски и пољски.

          - Самогласник „и” исто се изговара после меких и тврдих сугласника у српскохрватском језику. На другој страни, они чији је матерњи језик руски или пољски вероватно би обе речи изговарали са умекшаним „н”. То је управо Титов изговор српскохрватског језика и он се најбоље описује као страни акценат - наводи се у анализи, чије делове преноси „Политика”.

          Аутори документа кажу да би било логично претпоставити да је контроверзни Тито Рус или Пољак, али наглашавају да се његов идентитет само може претпоставити, као и да сигурно нема „југословенско порекло”.

          Они констатују да управо Титово нејугословенско порекло може да објасни његову непристрасност и доследно томе „успех” у разрешавању разних проблема и сукоба етничких група у Југославији.

          Аутори анализе, која је рађена на основу једног Титовог говора из 1977. године, закључују да би било какво даље истраживање стварног и правог Титовог идентитета служило само у академске сврхе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари