„Данас“: Ако кандидат опозиције за БГ-изборе буде Ђилас - Вучић расписује и парламентарне

НЕЋЕ НИ ДА ГЛАВНИ ГРАД ПРЕПУСТИ ОПОЗИЦИЈИ НИТИ ДА ДОЗВОЛИ ДА ЊЕН КАНДИДАТ ОСВОЈИ 30 ОДСТО ГЛАСОВА

Драган Ђилас

  • „Извори блиски напредњацима наводе да помоћ наводно имају у Српској радикалној странци, али и у Дверима. Како кажу, ни радикалима ни дверјанима не одговарају самостални избори у Београду, јер самостално не би могли да пређу цензус и уђу у београдску скупштину. Међутим, уколико би се истовремено одржавали и парламентарни избори, и Двери и СРС имају основа да очекују поновни улазак у државни парламент“

        УЗ БЕОГРАДСКЕ могли би бити одржани и ванредни парламентарни избори уколико бивши градоначелник Београда Драган Ђилас буде кандидат опозиције на изборима у главном граду, пренео је у уторак лист „Данас“ позивајући се на изворе блиске врху Српске напредне странке (СНС).

        Према речима саговорника листа, већ неко време у најужем кругу председника СНС Александра Вучића се размишља о тој опцији која би имала за циљ да се опозицији онемогући достизање више од 30 одсто гласова на београдским изборима.

        Како је речено, коначна одлука још није донета, јер је још непознато да ли ће Ђилас бити кандидат опозиције или не.

        Према проценама саговорника листа, уколико би Ђилас трчао трку за градоначелника, резултат опозиционих странака које би стале у колону иза њега могао би да буде дупло већи од 16 одсто колико је лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић освојио на председничким изборима, те би то могло да угрози стабилност власти напредњака и у Београду али и у Србији.

        Саговорници „Данаса“ указали су на то да није исто говорити и нападати опозицију која има 16 одсто и опозицију која има око 30 одсто гласова. Како додају, толики резултат би био знак да опозиција стаје на ноге, без обзира на то да ли ће у постизборним комбинаторикама и математици имати место градоначелника главног града или не.

        Извори „Данаса“ навели су да се сада спрема терен за евентуалну одлуку о расписивању парламентарних избора тако што се у Скупштини Србије изазивају инциденти, свађе, избацивања са седница, недостатак кворума за одлучивање.

        Таква ситуација у парламенту, како наводе саговорници листа, могла би да буде оправдање за расписивање нових избора „како би се страсти смириле“ уз приче да је опозиција неконструктивна и да јој је само стало до тога да у Скупштини прави хаос, који грађане Србије кошта. То ће део бирача, процењују извори „Данаса“, „прогутати“ као оправдан разлог.

        Како је објашњено, осим напредњака који имају јасан циљ спречавања подизања рејтинга опозиције, и поједине парламентарне опозиционе странке учествују у овом плану напредњака и својим понашањем им „иду наруку“.

        „Извори блиски напредњацима наводе да помоћ наводно имају у Српској радикалној странци, али и у Дверима. Како кажу, ни радикалима ни дверјанима не одговарају самостални избори у Београду, јер самостално не би могли да пређу цензус и уђу у београдску скупштину. Међутим, уколико би се истовремено одржавали и парламентарни избори, и Двери и СРС имају основа да очекују поновни улазак у државни парламент“, пише „Данас“.

        Остатку опозиције ванредни парламентарни избори не одговарају, а према процени саговорника листа, републички избори би додатно закомпликовали односе међу опозиционим странкама, јер би неке од њих вероватно одлучиле да самостално изађу на њих.

        „Чак и кад би се договор опозиције са Београда пренео и на Републику, отворило би се питање кандидата за премијера којег опозиција нема. Напредњаци су ту свакако у предности јер ће највероватније изаћи са листама које ће и у Београду и у Републици носити име њиховог председника Александра Вучића“, пренео је „Данас“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари