Die Welt: Србија се никада није суочила са прошлошћу, у њој влада архаични мачизам

ЕВО КАКО НЕМЦИ ПЕРУ СВОЈУ ХЕРТУ МИЛЕР И МАЛТЕРИШУ БЛАТОМ СРБИЈУ КОЈА ЈЕ НА „ЕВРОПСКОМ ПУТУ“

  • „Иронија историје је да су Милошевићеви пропагандисти из Београда (међу којима је био и актуелни председник Александар Вучић) некада тврдили да Србија брани хришћанску Европу од муслимана, а данас се у центру Београда изводи велики грађевински пројект с подршком из Абу Дабија“

        СРБИЈА се никада није суочила са својом прошлошћу, а у земљи влада архаични мачизам, оценио је немачки дневник Die Welt у тексту поводом гостовања добитнице Нобелове награде за књижевност Херте Милер које је изазвало скандал у Београду.

        Под насловом „Нико не прича о злочинима“ Die Welt пише да се књижевница која је у Београду била гост Међународног сајма књига, на књижевној вечери у Југословенском драмском позоришту „усудила да опише NATO бомбардовање 1999. године као логичан резултат бројних Милошевићевих ратова и препоручила српском друштву да се суочи са сопственом кривицом“.

        Многи слушаоци су били индигнирани, провладини медији су запенили, а таблоиди су књижевницу назвали монструмом, пише Велт и поставља питање како се све то уклапа у наводну проевропску оријентацију Србије.

        Како преноси Дојче веле, у тексту се описује Београд, који је по оцени светских блогера данас „нови Берлин, када су у питању журке“, „истински берлинска опуштеност“ у кафани која је и названа по главном граду Немачке, као и дешавања у оближњем Културном центру Град где се организују концерти и дебате LGBT заједнице.

        Али, њихови учесници делују често узнемирујуће крхко, додаје лист, јер у близини чекају тестостеронске групице ћелавих и кугластих глава у Адидас тренеркама да би у такозваном Београду на води - који је београдски центар Берлина - покупили таксијем оне имућније, ону блазирану младеж која очигледно зарађује више од просечних 300 евра месечно...

        Уз опис жена којима су „пластични хирурзи претворили усне у пачје кљунове“ и које се „перманентно придржавају за бицепсе својих млађаних мушких пратилаца“ Die Welt додаје да би лепо било знати шта су њихови очеви радили за време ратова које је распирио Слободан Милошевић и како су успели да дођу до свог богатства усред ојађеног друштва.

        Описујући и таксисте, Die Welt наводи да страни гости који се, када стигну до циља вожње, не сложе са огромном динарском ценом, једноставно бивају враћени кроз читав град на место одакле су кренули, бесплатно и у знак презира. То што при томе возачи троше време и бензин и што други туристи, знајући за тај спектакл, радије не узимају такси, не схвата се као лудило које штети послу, додаје лист.

        Једна од гошћи у алтернативном локалу у Савамали има за то и објашњење - у питању је регионални камиказа-мачизам који се базира на архаичним представама о достојанству, пише Die Welt.

        Тај архаични мачизам, старији је од свих шефова влада и промена режима и кич исклесан у филмовима Емира Кустурице, некада омиљеним на Западу, док је за разлику од тога, у паметним савременим романима једног Владимира Пиштала или Владимира Арсенијевића описан као крвно балканско зло, као ментална препрека индивидуалном и друштвеном сазревању, додаје Die Welt.

        „Иронија историје је да су Милошевићеви пропагандисти из Београда (међу којима је био и актуелни председник Александар Вучић) некада тврдили да Србија брани хришћанску Европу од муслимана, а данас се у центру Београда изводи велики грађевински пројект с подршком из Абу Дабија“, пише Die Welt.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари