Додик: Позвао сам Путина да дође у Бањалуку на отварање руско-српског верског и културног центра

„КАО И НАРОД, ВЕРУЈЕМ У НЕЗАВИСНУ РС, ТАКО РАЗМИШЉА И ОПОЗИЦИЈА САМО НЕ СМЕ ДА СЕ ЕКСПОНИРА“

  • „Грађани Српске су за то да се отцепимо од БиХ. Када бисмо спровели референдум, овде би била драматично висока излазност и подршка отцепљењу. То је оно чега се боје у Европи. Референдум о независности Републике Српске доћи ће једног дана на ред. Сањам тај дан, пошто ми не могу забранити да сањам“
  • „После референдума у Каталонији, више ништа у Европи неће бити исто. Чули смо Европу која каже да је то унутрашње питање Шпаније, а када то питање потегне Република Српска - онда је то питање Европе. То су дупли аршини“
  • „Информације у медијима о наводној изградњи руске базе СУ будалаштине које служе да привуку пажњу Запада како би кажњавао Српску. Нажалост, у томе учествују и Срби“
  • „Прослављени српски тренер Душко Вујошевић за мене је дисквалификован за цео живот због изјава да су Срби криви за рат у БиХ“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се нада да ће досањати сан о независности Српске и оценио да и опозиција жели независност, али не жели да се експонира.

        „Грађани Српске су за то да се отцепимо од БиХ. Када бисмо спровели референдум, овде би била драматично висока излазност и подршка отцепљењу. То је оно чега се боје у Европи“, рекао је Додик за београдске Вечерње новости.

        Он је уверен да ће референдум о независности Републике Српске доћи једног дана на ред.

        „Сањам тај дан, пошто ми не могу забранити да сањам. Ми у Српској морамо да имамо консензус о томе. У опозицији исто размишљају да будемо независни, али не желе да се експонирају. Спреман сам да то гурам, и по цену властите жртве. Верујем у идеју независне Републике Српске и у то верује и народ“, рекао је Додик.

        Он је поручио да живи за Српску, да је њен човек и да неће дозволити никоме да је гази.

        „Увек ћу бити први у одбрани Српске и од тога не бежим као појединци", рекао је Додик.

        Председник Српске оценио је да је неприхватљиво то што је Суд БиХ ослободио команданта муслиманских ратних снага у Сребреници Насера Орића, којег су и Бошњаци означили као учесника у злочинима, истичући да то вређа достојанство и погинулих и живих Срба.

        „То нас враћа у стара времена, потврђујући изреку - `Кадија те тужи, кадија ти суди`“, каже Додик.

        Он је оценио да је Орић ослобођен и зато да би се одржао мит о Сребреници и страдању Бошњака, указујући да, истовремено, нико није одговарао за убиство 3.500 Срба на том подручју.

        Додик је истакао да српски народ сада тражи да се реагује на ову одлуку, а решење је да се одбаце Суд и Тужилаштво БиХ на референдуму.

        „Опозиција у Српској извргавала је руглу моју идеју о референдуму, а сада их питам за један аргумент да то не урадимо. Ако нас опозиција подржи, идемо на референдум. Јединством из Српске можемо то урадити“, поручио је Додик.

        Одговарајући на питање плаши ли се освете САД ако Република Српска спроведе референдум, Додик је рекао да нема никаквог страха ако су јединствени власт и опозиција.

        „Нисмо овде битни ми политичари, већ народ који представљамо. Већ годинама је на сцени озбиљна окупација Срба преко Суда и Тужилаштва БиХ“, рекао је Додик.

        Он сматра да, после референдума у Каталонији, више ништа у Европи неће бити исто. „Чули смо Европу која каже да је то унутрашње питање Шпаније, а када то питање потегне Република Српска - онда је то питање Европе. То су дупли аршини“, рекао је Додик.

        Додик је навео да има контакте са неким људима у новој америчкој администрацији и поручио да му је сада „лакши живот јер не мора да гледа америчку амбасадорку и слуша измишљене разлоге како Срби морају на нешто да пристану“.

        Он је поручио да се не жели одрећи добре сарадње са Русима како год на Западу мислили и истакао да њему Русија никада није тражила да уради нешто за њу или у њено име, али да су га веома уважили када је тражио да Русија нешто уради за Српску.

       „Нисам ни руски, ни човек Запада. Ја сам човек Српске и борим се за њене интересе. Мада, признајем да нисам имао успехе са Западом, као што их није имао ниједан Србин“, рекао је Додик.

        Он истиче да је руски председник Владимир Путин коректан човјек који разуме ситуацију.

       „Нема никаквог авантуризма Русије на овом подручју, нити дестабилизације. То су све лажи Запада и пропаганда. На сусрете са председником Путином сам поносан. Састајао сам се и са америчким председницима, европским званичницима, па нисам добијао етикету да сам њихов човек. Овде је на сцени поданички ген који тражи да будете сврстани, али чим сте своји - онда нисте нормални“, нагласио је Додик.

        Он је рекао да је позвао Путина да посети Бањалуку када буде отварање руско-српског верског и културног центра, који ће се простирати на 6.500 метара квадратних.

        „Жеља ми је да он отвори тај центар који је сан српског народа већ 100 година. Верујем да можемо очекивати посету Путина или важних руских званичника“, рекао је Додик.

        Он је информације у медијима о наводној изградњи руске базе назвао будалаштинама које служе да привуку пажњу Запада како би кажњавао Српску и указао да „нажалост, у томе учествују и Срби“.

        Додик је рекао да су односи Српске и Србије унапређени. „Свидело се то или не некоме у Србији, ово је најбољи период сарадње Републике Српске и Србије и то је велика заслуга председника Александра Вучића. Као одговоран политичар, Вучић подржава Српску“, рекао је Додик.

        Он је истакао да Српска поштује Србију, да су односи Бањалуке и Београда добри и да никада није било више заједничких пројеката на којима се ради као што је то сада случај.

        Председник Републике Српске рекао је да је прослављени српски тренер Душко Вујошевић за њега „дисквалификован за цео живот“ због изјава да су Срби криви за рат у БиХ.

        „Наравно, и људски и на сваки други начин. Ако је икада требало да престане да се бави кошарком, то је сада. Не желим му ништа лоше, али зашто је, да би одржао своју биједну и поданичку позицију у Сарајеву, казао тако нешто? Након те изјаве за мене је дисквалификован за цијели живот“, рекао Додик.

        Вечерње Новости

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари