ЕРНСТ: У Бриселу и Берлину има размишљања о размени територија између Србије и Косова

ТВРДЊА ШВАЈЦАРСКОГ ИСТОРИЧАРА, НОВИНАРА И ЕСКПЕРТА ЗА БАЛКАН

  • Немачке дипломате су ми потврдиле да на ту тему има размишљања, у Берлину и Бриселу. Нагласили су да би размена регија била добра решење, али да о њој не могу званично да расправљају јер је та тема за међународну заједницу табу, рекао је Андрес Ернст који је лауреат Награде за новинарство Друштва за Југоисточну Европу из Минхена

        ШВАЈЦАРСКИ историчар, новинар и ескперт за Балкан Андрес Ернст рекао је за данашње издање Политике да се сва решења на Балкану намећу споља и да се у Бриселу и Берлину размишља о размени делова територије Србије и Косова.

       Он је прецизирао да ни српским, ни косовским званичницима размена територија није страно решње, али да они истичу „да у овом тренутку то није оствариво због одбијања међународне заједнице“.

       „Немачке дипломате су ми потврдиле да на ту тему има размишљања, у Берлину и Бриселу. Нагласили су да би размена регија била добра решење, али да о њој не могу званично да расправљају јер је та тема за међународну заједницу табу“, рекао је Ернст.

       Он је истакао да не разуме став међународне зајднице да нема промене граница, пошто је управо међународна заједница допринела промени граница омогућивши отцепљење Косова.

       По његовим речима, за решење се не може рачунати на сагласност Срба на Косову, већ на „изнуђен пристанак“ на решењу које неће бити коначно.

       Ернст је лауреат Награде за новинарство Друштва за Југоисточну Европу из Минхена. Он је, међутим, на додели награде истакао да не може да прими награду која носи име нацисте Рудолфа Фогела, после чега је назив награде промењен, док су представници Друштва изјавили да ће се позабавити нацистичком прошлошћу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари