Фридман: NATO је изгубио компас, бомбардовање Србије било је велика грешка

ПУТИН ЋЕ У ИСТОРИЈИ ОСТАТИ КАО ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СПАСИО РУСИЈУ - УВЕРЕН ЈЕ АМЕРИЧКИ ГЕОПОЛИТИЧАР

Вук Јеремић и Фридман на панел-дискусији

  • Европа је у нереду, постала је веома проблематичан регион. Не можете да се ослањате ни на кога, сами сте - то је велика разлика. Ако сте историјски себе посматрали као баланс између два снажна блока, као за време Тита, сада је другачије. Један блок је далеко од вас, а други има много важнијих ствари. САД су свакако ближе јер су у Румунији, Пољској, на Балтику...
  • Да бисте имали било какве значајне регионалне везе и сарадњу, морате градити однос са Румунијом и источном Европом. Ово је део Европе који расте најбрже. Из неког разлога, ви Балкан гледате само кроз земље СФРЈ, а одбијате да гледате у Румунију као најближу велику савезницу, али и као једну од најбрже растућих економија у Европи. Румунија би могла да буде ваш узор и савезник
  • Рецимо, да се у неком лудом сценарију Србија одлучи да поврати Црну Гору (немојте, ко бога вас молим). Ми смо сада законски, јер је Црна Гора у NATO, обавезни да уђемо у рат са вама. Европљани су рекли да више не зависе од САД, да су препуштени сами себи. То је све што Американци желе да чују. Волели бисмо да постоји ЕУ војска, па да они бране Црну Гору
  • Мислим да ће наступити парадоксална ситуација што се тиче САД. Моћ ће остати нетакнута. Када чините 25% светске економије, можете да спаднете на 22-23%, али ћете и даље бити најмоћнији фактор. Воља САД да се мешају у различите конфликте ће опадати. Постаћемо далеко софистициранији у приступу проблемима
  • Русија је у паду, кинеска економија такође успорава. С друге стране, Јапан расте, Турска расте, као и Пољска, полако. Видећете нову констелацију сила око САД, а Америка ће бити далеко мање заинтересована

        ЏОРЏ Фридман, реномирани светски геополитички стручњак, који је био гост CIRSD-а, у интервјуу за „Блиц“ оценио је да Србија не сме да се ослања ни на кога и поручио: Сами сте!

        • Србија покушава да балансира између Истока и Запада. Да ли је то одрживо?

        - Не видим никакав Исток. Ако говорите о Русима, они су хиљадама километара далеко. Не могу да допру довде осим ако не иду преко Украјине, Румуније или Мађарске. Њихова економија слаби због пада цена нафте, тако да је прича о балансу Истока и Запада илузија. Исток више није тамо. Тачно је, имају своје изјаве, теорије завере... али моћ као таква не постоји.

        Европа је у нереду, постала је веома проблематичан регион. Не можете да се ослањате ни на кога, сами сте - то је велика разлика. Ако сте историјски себе посматрали као баланс између два снажна блока, као за време Тита, сада је другачије. Један блок је далеко од вас, а други има много важнијих ствари. САД су свакако ближе јер су у Румунији, Пољској, на Балтику... Мислим да региону треба другачији модел.

        Можете да наставите да се свађате, да се не свађате... никоме заиста није стало након деведесетих. Међутим, вама би требало да буде стало. Ви желите да имате добар живот, и то у сопственој земљи. Тренутно то није могуће, тако да је ваша одговорност да то промените.

        Будућност Србије је у рукама Срба, и зависи од ваше сарадње с остатком региона. Овај регион је функционисао само онда када је био федерација, а то је било у доба Југославије, упркос Титовом комунизму и репресији. Ја сам Американац, па нисам нарочито паметан, али када пред себе ставим две ствари, од које једна функционише, а друга не, изабраћу ову која функционише. Мислим да када би ваши политичари престали да брину о томе шта раде Албанци, шта раде Хрвати... тада можете постати зрео и модеран регион.

        Моје мишљење је да би требало да постоји неки савез, можда чак и конфедерација. Ваше земље јако добро сарађују заједно.

        • Којим правцем би Србија требало да крене онда?

 

        - Да бисте имали било какве значајне регионалне везе и сарадњу, морате градити однос са Румунијом и источном Европом. Ово је део Европе који расте најбрже. Из неког разлога, ви Балкан гледате само кроз земље СФРЈ, а одбијате да гледате у Румунију као најближу велику савезницу, али и као једну од најбрже растућих економија у Европи. Румунија би могла да буде ваш узор и савезник. Међутим, прво би требало да се отарасите проблема које вучете више од 1.000 година. Време је да их превазиђете.

        Из мог угла, као Американца, сматрам да смо направили велику грешку са бомбардовањем Косова, погрешили смо што смо се уопште умешали... Што пре овај регион схвати да никоме другом није стало онолико колико вама самима, тада ће можда бити могуће да функционишете како треба.

        • Видимо да то ипак није случај, регион је готово стално под тензијама. Најсвежија је недавна криза у Македонији? Може ли то да прерасте у нешто опасније?

        - Наравно да може да ескалира у нешто веће. Способност бивших СФРЈ република да генеришу сукоб између себе је невероватна. Спремни сте да ризикујете животе, економски развој, будућност... за ствари које нису ни близу довољно важне. Рецимо да имате неслагање са Албанијом. Имате два избора: први, да кажете: океј, имамо неслагање са Албанијом, хајде да наставимо сада са развојем наше економије. Међутим, ви ћете стати и посветити се неслагању. То је као лош брак. Идете у кревет заједно, мрзите се, устанете, не причате, претите... а не можете да оставите једно друго. Морате да знате да нико споља неће доћи да решава ваш брак. Проблем је што сви ви чекате некога: Русе, Американце, ЕУ, а не можете да прихватите чињеницу да ми заиста не желимо да се замарамо тиме.

        • Како коментаришете улазак Црне Горе у NATO?

        - Што се NATO тиче, изгубио је компас. Ми смо сада потписали члан 5. по коме морамо да бранимо Црну Гору ако је неко нападне. Не Немци, не Италијани, ми морамо да је бранимо. Запамтите ово, као америчку тачку гледишта: у NATO постоје само САД. Сада бранимо плаже и куће руских олигарха (смех). Због овога председник Трамп и његови сарадници постављају питања: зашто смо ми у NATO? Рецимо, да се у неком лудом сценарију Србија одлучи да поврати Црну Гору (немојте, ко бога вас молим). Ми смо сада законски обавезни да уђемо у рат са вама. Европљани су рекли да више не зависе од САД, да су препуштени сами себи. Дивно, хвала вам! То је све што Американци желе да чују. Некако је, не знам због чега, владало убеђење да ћемо бити узнемирени због те изјаве. Волели бисмо да постоји ЕУ војска, па да они бране Црну Гору.

        • Хоће ли Трамп издржати пун мандат или је сценарио импичмента реалан? Комијево сведочење поприлично је узбудило јавност...

        - Да бисте склонили председника, морате да докажете да је починио велики злочин. САД нема парламентарни систем где можете да уклоните председника зато што се не слажете с њим. Неколико ствари јесте истина - држава је дубоко подељена. Колико год да је омражен на североистоку и у Калифорнији, толико га воле у другим деловима земље. Није истина да он нема подршку, он је нема у „Њујорк тајмсу”, а то није држава. Друго, досад нико није имплицирао, а камоли доказао да је Трамп починио дела вредна импичмента.

        Председник је замолио шефа FBI да не настави истрагу? То јесте контроверзно, али тешко да је инкриминишуће. Шеф FBI је одлучио да хвата белешке разговора са председником, одлучи да то није класификовано и подели их са колегама... е, то је већ интересантно. То је питање које ће се поставити, али неће у „Њујорк тајмсу”.

        Докле год се не пронађе нешто конкретно о председнику, он неће бити импичован. Он је веома чудан човек, али ако станете и погледате његову политику, све остаје на свом месту: санкције против Русије, захтев за испуњавање обавеза европских држава према NATO исти је онај захтев на којем су инсистирали и Обама и Буш. Политика према Кини је иста, нема зида... Велики део америчке спољне политике је у рукама Џејмса Матиса, а он је чврст човек и држи устаљен курс. Много смо стабилнији него што се то представља.

        • Руски хакери (Кремљ) су дежурни кривци: оптужени су за мешање у америчке изборе, изборе у Француској, па чак и у прошлогодишњи Брегзит. Да ли су они заиста толико моћни?

        - Ако се и јесу умешали, који је био њихов циљ? Ако је то да олабаве санкције, десило се управо супротно. Трамп је досад и био донекле отворен, али Руси су се постарали да до тога не дође. То је типично за њих. Ако погледате психолошки, уместо да испадну моћни, испали су идиоти. Јер, ако су стварно толико добри, никада не би пустили да свет сазна да су то били они. Један од проблема у овом региону (Балкан) јесте и тај што је руска обавештајна агенција у вашим очима супериорна. Да, раде луде ствари, али интересантно је да имају тенденцију да пуцају сами себи у ноге. Немам појма да ли су умешани у хаковање, не занима ме. Ако јесу, то је био јако глуп потез. Ако јесу, неко је њих изиграо јер САД нису изгубиле, Русија јесте.

        • Како ће историја памтити Путина?

        - Историја ће памтити Путина као човека који је спасао Русију након Јељцинове неспособности. Између 2000. и 2008. успео је да уједини Русију и да јој да сврху. Направио је од ње играча на великој сцени. Ипак, Русија има једну фаталну ману. То су Саудијска Арабија и Сибир. Комплетан економски процес се базира на цени нафте, а Руси то не контролишу. Путин се сада суочава са светом где су велики произвођач и извозник САД. Имамо много нафте. Извоз нема никакве везе са политиком америчке владе, јер влада не контролише нафтне компаније. Американци могу да произведу нафту јефтино. Да би контролисала своју економију, Русији је потребно 80 долара по барелу, ми можемо да опстанемо на 35. Притисак на светском тржишту нафте ће се наставити, а Путин нема магични штапић.

        Одиграо је „добру руку“ кроз тежак период. Преко Сирије је покушао да компензује неке ствари и воли да се представља моћнијим него што јесте.

        • Да ли ће ЕУ од Србије тражити да призна Косово у замену за чланство?

        - Не знам, немам мишљење о томе и морам да вам кажем да ме то уопште не занима. Зашто би икога у САД и Европи било брига за Косово, да ли ће бити независно, у ЕУ, или нешто треће? Мислим да Србија има велики потенцијал за напредак, и да треба да гледате ширу слику и посветите се савезима, попут оног са Румунијом, који сам већ споменуо.

        • Познати сте по својим геополитичким прогнозама. Како видите свет у наредних 10 година? Хоће ли САД остати доминантне или им се Руси, Кинези... приближавају?

        - САД су сада четвртина светске економије и једина глобална суперсила. Право питање је колико ћемо ми желети да будемо умешани у све светске проблеме. Ми учимо из наше улоге. Не заборавите да смо ми у овој позицији тек од 1991. Учимо да морамо да будемо далеко селективнији када су у питању наше обавезе.

        Мислим да ће наступити парадоксална ситуација што се тиче САД. Моћ ће остати нетакнута. Када чините 25% светске економије, можете да спаднете на 22-23%, али ћете и даље бити најмоћнији фактор. Воља САД да се мешају у различите конфликте ће опадати. Постаћемо далеко софистициранији у приступу проблемима. Русија је у паду, кинеска економија такође успорава. С друге стране, Јапан расте, Турска расте, као и Пољска, полако. Видећете нову констелацију сила око САД, а Америка ће бити далеко мање заинтересована.

        Због тога, када причамо о бившој Југославији и тенденцији да се чека неко ко ће доћи да реши проблеме, треба да знате да Американци то више неће радити. Понављам, Косово је била велика грешка. Европљани су слаби. Не индивидуално, појединачно су јаки, али су слаби као савез, као целина. Руси су такође слаби. Ово је време када ваш регион мора да одлучи: желите ли ваше конфликте, или будућност - закључио је Фридман, који је посетио Београд као гост CIRSD-а где је имао и панел-дискусију са Вуком Јеремићем.

        Блиц
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари