НИН: Додик последњих месеци три пута писао Трампу и његовој администрацији

НАСТОЈИ ДА ИЗАЂЕ ИЗ ПОЛУИЗОЛАЦИЈЕ У КОЈОЈ СУ СЕ НАШЛИ И ОН И РЕПУБЛИКА СРПСКА

  • „Покушава да делује као човек који зна неке важне ствари, па све чешће говори да амбасадорка САД у Сарајеву, Морин Кормак, није тумач америчке спољне политике, да ускоро иде и слично”

         ПРЕДСЕДНИК Српске Милорад Додик овог лета упутио је три писма администрацији Доналда Трампа у Вашингтону у којима нуди сарадњу како би му биле скинуте санкције САД-а, пише у новом броју београдски недељник НИН.

         Према изворима тог листа, Додику је, након санкција, политички маневарски простор знатно сужен, ретко где путује, ретко ко му долази и на сцени је нека врста полуизолације и њега и Републике Српске.

         Лист подсећа да је Додик у само неколико дана одустао од два референдума, оном о независности Српске, који никада није ни био тема парламента или било којег другог органа Српске, и од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ који је изгласан у Народној скупштини РС без подршке опозиције.

         „Годинама та одлука није објављена у Службеном гласнику и Додик је тиме претио, али када је одлука „по сили закона” недавно морала да буде објављена, он је брже-боље рекао да ће бити ново заседање парламента РС и да ће бити повучена. Баш како је тражио Хојт Ји (амерички човек за Балкан)”, наводи лист.

         Додаје се да озбиљнији познаваоци прилика верују да “ту нечег има” јер Додик убрзано одустаје од референдума, не пропушта готово ниједну прилику да лепо прича о америчкој администрацији, а једино још има озбиљне сукобе са америчком амбасадорком у БиХ Морин Кормак.

         „Покушава да делује као човек који зна неке важне ствари, па све чешће говори да она није тумач америчке спољне политике, да ускоро иде и слично”, наводи се у тексту који је потписао дописник НИН-а из Бањалуке Бранислав Божић.

         (НИН, Мондо.ба)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари