Председница скупштине општине Митровица-север: „Овако тешко нам није било од 1999.”

КСЕНИЈА БОЖОВИЋ: НЕМАМО НОРМАЛАН ЖИВОТ, А ОЧИ СУ НАМ УПРТЕ У БЕОГРАД

Ксенија Божовић

  • Влада велика конфузија. Колају различите и контрадикторне информације, једне из Београда, друге из Приштине. Грађани су забринути. Од 1999. године није било овако. Ништа не функционише како би требало
  • Нас је Влада Србије позвала да изађемо на изборе, формирали смо извршну и законодавну власт. Али, ушли смо у трећу годину, а та општина не функционише. Приштина ствара проблеме и шаље јасне сигнале да Срби нису добродошли. Немамо зграду, буџет нам је сваке године све мањи
  • Пружили смо Албанцима руку сарадње, али она није прихваћена. Централне власти у Приштини не желе сарадњу са Србима. Очигледно се иде ка томе да се човек замисли може ли да остане да живи на Космету. Стално се прича о повратку Срба. Па ко ће да се врати, када зна каква је ситуација?

        ПРИШТИНА не жели сарадњу са Србима, она хоће да ми будемо на маргини и да се низашта не питамо, каже у разговору за „Вести” Ксенија Божовић, председница Скупштине општине Северна Митровица и заменица председника грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда - Оливер Ивановић”.

        Срби, додаје, немају услове за нормалан живот, а очи су им упрте у Београд. Осврће се и на пресуду Оливеру Ивановићу која ни после месец и по дана од изрицања није достављена његовим адвокатима.

        • Откако је пре три године формирана општина Митровица Север (у косовском систему) многе ствари су се промениле. Како грађани све то виде?

        Свакодневно ми се обраћају, и као председнику Скупштине, а и навикли су да долазе у канцеларију странке, јер овде добијају тачне информације о свему. Долазе и да питају за Оливера. Влада велика конфузија. Колају различите и контрадикторне информације, једне из Београда, друге из Приштине. Грађани су забринути. Од 1999. године није било овако. Ништа не функционише како би требало.

        • Прва не функционише Скупштина општине Митровица Север?

        Нас је Влада Србије позвала да изађемо на изборе, формирали смо извршну и законодавну власт. Али, ушли смо у трећу годину, а та општина не функционише. Приштина ствара проблеме и шаље јасне сигнале да Срби нису добродошли. Немамо зграду, буџет нам је сваке године све мањи. Ми смо јединствени пример, јер општина не учествује у планирању свог буџета. Одлуке које доносимо се не спроводе. Постоји и Привремени орган чији су чланови стално под притиском дезинформација и забринути за радон место и будућност. Ту је и Административна канцеларија за Митровицу Север која још није конституисана у општину, када грађанину треба неки документ, не зна где да иде. Уз све ове институције, грађани, ипак, и даље гледају у Београд.

        • Нема ни радних места, привреда је замрла...

        Имамо проблема са основним условима за нормалан живот и опстанак. Готово да нема дана без инцидената. Грађанима је најважније да буду безбедни у граду у којем су засновали породице. Тек онда можемо да разговарамо о економском развоју.

        • Кад год су позивани на изборе или после договора у Бриселу, Србима је обећаван бољи живот, ко може то да им гарантује?

        Када су припадници нашег Министарства унутрашњих послова интегрисани у Косовску полицију, веровало се да ће бити боље, јер су то храбри људи са искуством. Међутим, испоставило се да су на челу командног ланца Косовске полиције стари кадрови који нису добро прихватили српске полицајце. Уместо да се створи безбедније окружење, настала је конфузија, размирице и проблеми.

        • Чини се да нису поправљени односи Срба и Албанаца?

        Пружили смо руку сарадње, али она није прихваћена. Централне власти у Приштини не желе сарадњу са Србима. Очигледно се иде ка томе да се човек замисли може ли да остане да живи на Космету. Стално се прича о повратку Срба. Па ко ће да се врати, када зна каква је ситуација?

        • Оливер Ивановић је осуђен на осам година затвора. Шта следи даље?

        Пресуда му још није достављена. У нормалном свету то се догоди за три дана, како би браниоци спремили жалбу. С обзиром на досадашње искуство, верујемо да ће стићи пред истек законског рока. Разлога за одуговлачење нема, осим да Оливер што дуже седи у затвору. Све то потврђује да је реч о политички мотивисаном процесу. Ту нема правде, нити поштовања закона. Њему су угрожена сва људска права. И сама пресуда је донета без аргумената, па ми се чини да сада смишљају образложење којим би оправдали пресуду од осам година. С друге стране, за Хашима Тачија постоје материјални докази да је налогодавац, а можда и извршилац злочина. Постоје и фотографије, очекује се и оптужница, а он је изабран за председника Косова. За Оливера не постоји ниједан доказ, чак су му се на суђењу Албанци захваљивали, јер им је помагао у најтежим тренуцима, а он је, ето, ипак осуђен. Ми очекујемо да ће бити ослобођен.

        • Како је та пресуда утицала на стање у граду?

        Сви понављају једну реченицу: „Ако се Оливеру Ивановићу потврди пресуда, ми немамо шта да тражимо овде.“ Нико се не осећа сигурним.

        • Оливер је сарађивао са међународним представницима, чак и када му је Београд то замерао. Где су они данас?

        Тачно је. Од када су дошли на ове просторе, свим представницима међународне заједнице једина доступна канцеларија и саговорник је био Оливер Ивановић. А поводом пресуде ниједан амбасадор се није огласио. Чувају свој статус. Када их контактирамо, дипломатски нам одговоре да не могу да утичу на владавину права и да је Оливер за њих невин док се не докаже супротно. Ми од њих не очекујемо да утичу, већ да кажу да су све ове године сарађивали са Оливером Ивановићем. Додуше, оне дипломате које су овде биле 1999. и 2000. године, дали су му максималну подршку. Казали су да не могу да верују шта се дешава, сматрају да то нема никакве везе са правом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари