САД се противе намери Београда да Руско-српском центру у Нишу да дипломатски статус

ХОЈТ БРАЈАН ЈИ ДОЛАЗИО СА НАМЕРОМ ДА ДРЖАВНОМ ВРХУ СРБИЈЕ ЗАВРЋЕ РУКЕ

  • Америчка администрација се не мири са тим да запослени у Центру у Нишу добију дипломатски имунитет, уз образложење да центар има префикс „хуманитарни“, а да ниједна од сличних страних организација нема такве бенефиције код нас

        ЗВАНИЧНИ Вашингтон не гледа благонаклоно на могућност да Српско-руски хуманитарни центар у Нишу добије привилегије и ту поруку пренео је јуче српским званичницима изасланик Доналда Трампа за Балкан Брајан Хојт Ји - незванично сазнају „Новости“.

        Његову посету Београду, где се у вили „Бокељка“ састао са премијером Александром Вучићем, а затим у згради МСП и са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, посебно је обележила једна неуралгична тема - а то је утицај Русије на овим просторима.

        Према нашим информацијама, у америчкој администрацији не мире се са тим да запослени у Центру у Нишу добију дипломатски имунитет, уз образложење да центар има префикс „хуманитарни“, а да ниједна од сличних страних организација нема такве бенефиције код нас.

        Госта из САД посебно је интересовало и колико је Србија енергетски зависна од Русије и у којој мери Кремљ то користи за политичке притиске на нашу државу.

        - Где год могу да се нађу заједничке теме за разговор с Русима - Американци ће разговарати. Али, тамо где наши интереси, наше вредности и циљеви нису компатибилни, снажно ћемо бранити и чувати наше интересе и интересе наших савезника - изричит је био Ји у званичном обраћању медијима после скоро двочасовног разговора иза затворених врата са премијером Вучићем.

        Ји је додао да се у Вашингтону надају да ће Руси наставити да играју конструктивну улогу на Балкану, али и да САД морају активно да прате све што Москва покушава да уради у региону, поменувши посебно догађаје из октобра прошле године у Црној Гори и руску политику у енергетици.

        Вучић је најавио нову америчку инвестицију у Србији, компаније „Аметек“, која ће запослити 500 људи. Он је госту пренео молбу да позове што више компанија из САД да улажу у нашу земљу. Ји је на крају Вучићу пренео и позив потпредседника САД Мајка Пенса да посети Вашингтон. 

        Вучић је рекао да током разговора није било речи о томе где и од кога Србија купује оружје:

        - Наше суверено право је да о томе сами одлучујемо. Хојт Ји то није помињао, а и да јесте, ја га не бих слушао.   

        Вечерње новости | Трампов емисар: Нећемо имунитет за Русе у Нишу
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари