Срби избегли фирерово „коначно решење“, али их чека - надзор меке империје ЕУ

ЗА У ВАШИНГТОНУ УТИЦАЈНОГ РОБЕРТА КАПЛАНА - СРБИЈА ЈЕ ПРОБЛЕМ САМА ПО СЕБИ

Роберт Д. Каплан

  • Лауреат „Пулицера“ за бестселер „Балкански духови“ који је битно утицао на Клинтонову политику у Босни и Србији Роберт КАПЛАН: „ЕУ је неопходна империја на Балкану... Као што су биле османска и хабзбуршка, само блажа верзија оријентисана на стабилност и економију. Брисел је једини који може да реши овдашње етничке размирице између Срба и Албанаца...“
  • Готово да се овај амерички експерт упита шта би Србима да дижу устанке против Османлија, да ратују против Хабсбурга, да се опиру Трећем рајху, да се са Титом копрцају између два блока...
  • У све невоље нас је у ствари увалио „вестфалски идиотизам“ тежње за сувереном националном државом, који је у глобализованом свету под лидерством „америчке изузетности“ постао анахронизам и само нас свађа са комшијама. Преостаје нам софт-империја ЕУ без алтернативе, која ће нам средити односе са мањинама и суседима: признаће Косово, укинуће Српску, дати аутономију Санџаку, одузети Војводину, и бог нас веселио
  • Каплан тврди: „Србија може да буде фактор нестабилности на Балкану зато што има интересе изван својих граница на Косову. Она је због величине и значаја одувек била најпроблематичнија. Проблем је, јел'да, што Србија има интерес за југ своје територије, а није проблем што Албанија има интересе у делу Србије и што САД „због своје националне безбедности“ имају „легитимне империјалне интересе“ на свакој тачки планете
Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ, за „Политику“
 

        МОСКВА је умешана у корупцију и криминал у Србији! ЕУ је доброћудна империја! Србија је пропала држава! Срби су инспирисали „Мајн кампф“! - рекао је за Политику од 19. јула Роберт Каплан.

        Лауреат „Пулицера“ за бестселер „Балкански духови“ који је битно утицао на Клинтонову политику у Босни и Србији, он је задржао ауторитет врло утицајног експерта за Балкан.

        Конкретно?

        „ЕУ је неопходна империја на Балкану... Као што су биле османска и хабзбуршка, само блажа верзија оријентисана на стабилност и економију. Брисел је једини који може да реши овдашње етничке размирице између Срба и Албанаца... На сличан начин било би решено и српско-хрватско ривалство у БиХ. Не видим други начин.“

        Капланова теза о цивилизаторској улози колонијализма није баш оригинална, али је за 21. вијек мало необична. Увијек су је заступали колонизатори као рјешење, а колонизовани као извор проблема.

        Готово да се овај амерички експерт упита шта би Србима да дижу устанке против Османлија, да ратују против Хабсбурга, да се опиру Трећем рајху, да се са Титом копрцају између два блока. Могли су да чувају „мир и стабилност“ Османске империје, кад су већ пет вијекова навикли на просвећено „ропство под Турцима“. Данас бисмо били дио Ердоганове регионалне велесиле, која се инати са ЕУ, улази и излази из савеза са Русијом и САД.

        У све невоље нас је у ствари увалио тај „вестфалски идиотизам“ тежње за сувереном националном државом, који је у глобализованом свијету под лидерством „америчке изузетности“ постао анахронизам и само нас свађа са комшијама. Преостаје нам софт-империја ЕУ без алтернативе, која ће нам средити односе са мањинама и сусједима: признаће Косово, укинуће Српску, дати аутономију Санџаку, одузети Војводину, и бог нас веселио.

        Неће ваљда да нас пусте у нову агресију на БиХ, гдје Хрвати и Срби, што Каплан није обавјешетен, већ дуже нису у ривалству него у савезу против бошњачког унитаризма. Ипак чуди да није чуо да смо се поправили и да нас и САД и ЕУ сада хвале за допринос миру и стабилности на Балкану. Или се он не слаже?

        „Србија може да буде фактор нестабилности на Балкану зато што има интересе изван својих граница на Косову. Она је због величине и значаја одувек била најпроблематичнија. Требало је наћи решење за њено уклапање у остатак Краљевине Југославије, што је био изазов и за Тита“

        Дакле, Каплан је патриотски сагласан са својом владом већ признао државне границе Косова. Нису УН, није ЕУ, нису ни Русија ни Кина, није још ни, ваљда најпозванија, Србија, али по овом америчком аутору, зато и јесте фактор нестабилности на Балкану. Што се пак тиче историје двије Југославије, Србија је била пијемонт, а остали се, како им устреба, уклапали или не. Проблем је, јел'да, што Србија има интерес за југ своје територије, а није проблем што Албанија има интересе у дијелу Србије и што САД „због своје националне безбједности“ имају „легитимне империјалне интересе“ на свакој тачки планете. За Каплана је Србија проблем сама по себи.

        „Србија је полупропала држава која се не креће, која се врти у месту...“

        САД су нам наметале санкције и бомбардовале нас. Отеле нам дио територије. Ометају да добијемо енергију (Јужни ток) и инфраструктуру (Кинески пут свиле). Не дају нам да се боримо против пожара и поплава (руски Центар у Нишу), ни да се бранимо (преузимање руских мигова). И не били полупропали! Добро те, током више деценија немилости суперсиле, нисмо и тотално пропали. И, мало нам то, него смо још упали у лоше друштво.

        „Русија има више интереса у Србији него игде на Балкану и историјски је помагала Србе... Све што читам о руској улози на Балкану говори ми да је то штетан утицај. Москва је умешана у организовани криминал, корумпирање политичара и финансирање локалних медија. Понаша се као традиционална велесила ,завади па... ’, и зато она неће решити сукобе на Балкану“.

        Елем, Русија, срам је било, има посебан интерес за Србију, она јој је историјски помагала, али је ево окренула ћурак па сад овдје прави свакојака непочинства. Финансира медије и корумпира политичаре! Типично путиновско зло! Напротив, проамерички медији у Србији и српски лобисти раде из увјерења, и без паре су „ненасилном револуцијом“ срушили изабрану власт СПС. Опет, канал дроге, трафикинг, трговина органима и сл., уздуж „наше јужне покрајине“ су, зна се „руска веза“, а шиптарски оперативци су, да заварају траг, приштинске улице крстили по Клинтону и Олбрајтовој, умјесто по Путину и Медведеву.

        Каплан се, додуше ограђује од контрадикције „Руси помажу Руси одмажу“ да му је можда нешто промакло („све што читам о руској улози“). Ипак, морао је да зна званични амерички податак да су САД за рушење Милошевића потрошиле 50 милиона долара из буџета, без прилога „приватних“ фондација за нашу „патриотску“ НВО мрежу.

„Kosovo es Serbia“ (Косово је Србија) на Сантјаго Бернабеу

        Русија улаже стотинак пута мање па „не може да реши сукобе на Балкану“, него само омета САД.

        Најзад, Каплан је читаоце „Политике“ почастио разјашњењем везним за улогу његове књиге.

        Клинтон није одмах схватио да су „Балкански духови“ пледоаје за бомбардовање Срба у Босни и ја сам, револтиран, писао америчком предсједнику да сам за интервенцију.

        Није Каплану ни замјерити, јер је у утврдио да су Срби кумовали нацизму, што је био један од раних симптома наше потоње „геноцидности“.

        „Беч у коме су живели и бројни Словени са својим етничким трзавицама и сукобима имао је улогу у креирању Хитлерових погледа на свет.“

        Е сад, код Каплана још једино остаје нејасно да ли су Срби натоциљали Хитлера да уради у Аушвицу оно што ће сами, наводно, учинити у Сребреници, или су га испровоцирали да их послије Јевреја и Рома, заједно са осталим Словенима, стави у врх листе за тотално уништење?

        А пошто смо већ избјегли Фирерово „коначно рјешење“, најважније је да нас што прије ставе под надзор меке империје ЕУ.

        Пошто Јункер ономад рече да нема пара да нас приме и економски стабилизују, ваљаће и тврда империја САД да нас војно укроти.

        NATO је на Балкану заиста ефикаснији, а како се Срби око чланства фемкају због траума из прошлости, Цивилна гарда Охаја је добра пречица.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари