Тадић: Данас је цела Србија у служби власти, а не власт у служби Србије

„НИКОЛИЋ ЈЕ НАЈГОРИ ШЕФ ДРЖАВЕ У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ, А ЈОШ ПОКУШАВА ДА СЕ ОКОРИСТИ У ТРГОВИНИ СА ВУЧИЋЕМ“

Борис Тадић

  • „Ова власт није могла да ме разочара јер сам од ње и очекивао све најгоре. Све је баш онако како смо током кампање 2012. године упозоравали да ће бити... Они нису Србију вратили на нулту тачку, него далеко испод нуле“
  • Тадић је одбацио тврдње да је управо он творац СНС и додао да он није могао да створи ту странку, већ само да насилно спречи њено формирање, а он то није желео јер не сматра да је у политици све дозвољено, само ако иде у корист његове опције
  • Коментаришући чињеницу да су Вучића подржали и немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин, Тадић је рекао да је то последица чињенице да је Вучић спреман да преда сву имовину на делу територије своје државе зарад једног дана промоције у кампањи

        БИВШИ председник Србије у два мандата Борис Тадић оценио је да је петогодишња владавина Српске напредне странке (СНС) уназадила државу и друштво и поништила све оно што је тешком муком изграђено након демократских промена 2000. године.

        „Ова власт није могла да ме разочара јер сам од ње и очекивао све најгоре. Све је баш онако како смо током кампање 2012. године упозоравали да ће бити... Они нису Србију вратили на нулту тачку, него далеко испод нуле“, рекао је у интервјуу за лист Недељник Борис Тадић, после чијег пораза на изборима 2012. године је на власт дошла СНС.

        Тадић, чија Социјалдемократска странка на предстојећим председничким изборима подржава Вука Јеремића, рекао је да је кључно питање како на тим изборима обезбедити више од педесет одсто гласова, а да тако нешто није могуће ако се свако фокусира искључиво на властито бирачко тело.

        „Наравно, уколико у други круг уђе Саша Јанковић, подржаћемо га. Позивам грађане да изађу на изборе, јер је победа над Вучићем на овим изборима претпоставка очувања демократије, а без демократије нема ни економског напретка на тлу Европе“, рекао је Тадић.

        Он је додао да грађани треба да знају да у Европи нема економског напретка без демократије, а да је управо највећа штета коју је актуелна власт начинила - поништавање демократских вредности, политичке културе и институција.

        „Зато је апсурдно да власт која је уништила основе правне државе и демократије обећава економски напредак. Када ова власт буде коначно смењена и када истекне рок лажима и обманама на основу којих добијају подршку, мораће се уложити огроман напор да се прво целом систему изграде поново добри темељи... Овај систем је постављен тако да је један човек изнад закона и институција, а такав систем може да се развија само као аутократија. Данас је цела Србија у служби власти, а не власт у служби Србије“, казао је Тадић.

        Говорећи о претходних пет година, Тадић је рекао да су за њега највеће разочарење јавни интелектуалци за које је оценио да ни после пет година од феномена белих листића не разумеју своју одговорност за долазак СНС на власт.

        „Један део њих се чак придружио Вучићу у замену за материјалну корист, а други део је остао укопан у својим уверењима да победничка политика треба да буде презентована на језику који њима одговара, без обзира на то што се комуникација мора приближити грађанима, а не салонском 'ларпурлартизму'. Ти бели листићи су довели овај режим на власт, а не ми који нисмо успели и трећи пут да их победимо. За разлику од њих, ми смо свесни наших грешака, али они никада нису показали критички однос према својој трагично бесмисленој и неинтелигентној стратегији белих листића“, оценио је он.

        Тадић је одбацио тврдње да је управо он творац СНС и додао да он није могао да створи ту странку, већ само да насилно спречи њено формирање, а он то није желео јер не сматра да је у политици све дозвољено, само ако иде у корист његове опције.

        Тадић је оценио да је одлазећи председник Томислав Николић био најгори шеф државе у историји Србије.

        „Николић иза себе не оставља ниједно политичко дело и једино по чему ће бити запамћен су његове бесмислене изјаве, срамоћење Србије и последњи покушај да се окористи у политичкој трговини са Вучићем, одустајући од властите кандидатуре коју је најавио“, рекао је Тадић и додао да га није изненадила ни Вучићева одлука да се кандидује, иако је тврдио да му тако нешто не пада на памет.

         „Које обећање је испунио Вучић који наступа у овој кампањи под ироничним слоганом Држим реч? Ниједно. Пре него што се кандидовао за председника, изјавио је да мисле да су глупи они који говоре да ће се кандидовати и да нема никакву намеру то да учини. Очигледно је да Вучић вређа грађане мислећи да су они глупи и очекујући и даље њихово поверење", додао је он.

        Коментаришући чињеницу да су Вучића подржали и немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин, Тадић је рекао да је то последица чињенице да је Вучић спреман да преда сву имовину на делу територије своје државе зарад једног дана промоције у кампањи.

         „Ја нисам пристао на предају елементарних српских интереса на Косову и као председник Србије сам се увек и у свему борио првенствено за интересе земље и њених грађана, а не за власт. Нема ту никакве тајне и све је потпуно јасно, ма колико Вучић покушавао то да прикрије лажним патриотизмом, циркузантским возовима са натписима Косово је Србија, којима је последња станица аплаудирање главном циркузанту и бесмисленим сталним нападима на стране амбасадоре и велике силе које припремају државне ударе, а које никада не именује“, рекао је Тадић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари