Трче ли Вучић и Николић у Брисел зато што им се тражи да признају „Косово“?

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: БРИСЕЛСКИ ПРЕГОВОРИ СУ НА ПУТУ ТОТАЛНЕ ПРОПАСТИ

- АКО НИСУ ВЕЋ ПРОПАЛИ…

  • Душан ПРОРОКОВИЋ: „Сада се све одједном подиже на највиши могући ниво и очигледно се покушава да се успостави нови политички оквир, или направи нови политички договор. Једини логичан одговор за мене јесте да је на сто враћено питање признавања Косова од стране Београда“
  • Драган ЂУКАНОВИЋ: „Кључни проблем за српску страну је како доћи до Заједнице српских општина (ЗСО). Тај договор из Бриселског споразума се већ скоро четири године не испуњава, и то је био разлог да Томислав Николић каже да би Србија то могла спровести у дело и без Приштине. А то није могуће јер у Бриселском споразуму јасно стоји да је ЗСО везана за уставни поредак Косова, односно за политички систем Косова“
  • ПРОРОКОВИЋ: Решење проблема можда може да буде покушај Београда да процес врати у Уједињене нације. Европска унија се показала као политички слаба и од почетка је заузела став да се Србија некако приволи да призна Косово, а да заузврат не добије ништа. Мислим да је ЕУ потпуно изгубила кредибилитет и зато се мора тражити нови медијатор, као што се морају тражити и нови гаранти за неку нову безбедносну архитектуру Балкана“

        НЕМАЧКИ радио Дојче веле, у тексту који се бави дијалогом Београда и Приштине, тврди да су ови разговори на путу тоталне пропасти, ако већ нису пропали, и наводи да је неизвесно како ће се даље одвијати.

        Шта је довело до таквог расплета (односно заплета) ситуације, да ли је у питању то што је на сто стављено питање независности Косова?, пита DW.

        „Ако се анализирају изјаве званичника Србије након последње рунде преговора у Бриселу, они за пропаст преговора подједнако криве Европску унију и албанску страну. Такође, извесну дозу оптужби упућују и на рачун појединих иностраних амбасадора у Београду, који нису именовани.

        Премијер Србије Александар Вучић је тако, након састанка са представницима Срба са Косова, рекао како нико не може да замисли каквим притисцима су били изложени, и да је читав разговор изгледао као покушај да се пронађе било шта на шта српска страна не би пристала, како би били оптужени за пропаст преговора.

        Премијер Вучић такође је навео да су Срби на Косову с разлогом забринути и истакао да поједини албански лидери прете оружаним нападима на север Косова, подсећа се у тексту.

        Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе, за Дојче веле каже да би било занимљиво пронаћи одговор на питање „чему овако ужурбана динамика преговора у Бриселу“.

        „Сада се све то одједном подиже на највиши могући ниво и очигледно покушава да се успостави један нови политички оквир, или направи један нови политички договор. Једини логичан одговор за мене јесте да је на сто враћено питање признавања Косова од стране Београда. Други разлог за овакву форму разговора не видим“, каже Пророковић.

        Он наводи да је могуће и да један од разлога за овакву журбу унутар ЕУ може бити и непознаница око будуће политике Вашингтона према Балкану.

        „Сасвим је могуће да из тог правца ветар дува, иако ми не знамо каква ће бити нова америчка политика на овим просторима. С друге стране, ЕУ је благо речено шокирана првим потезима Доналда Трампа и, уколико се жели да се на брзину извуче неко признање Косова од стране Србије, онда је ово можда последњи тренутак. Можда би и ту требало тражити објашњење оваквог ужурбаног тајминга бриселских преговора“, сматра Пророковић.

        Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да ће дијалог сигурно бити настављен и подсећа да је прекида у разговорима већ било, те не види никакву алтернативу дијалогу. Ипак, он сматра да Европска Унија није способна да води овај дијалог.

        „Европска унија је суочена са властитим проблемима и мислим да она нема капацитета да реши одређена регионална питања. Тако да мислим да би неко додатно укључивање, пре свега Америке, што највероватније није изгледно, једино могло да убрза процес преговора Београда и Приштине“, каже Ђукановић.

        „Кључни проблем за српску страну је у овом тренутку како доћи до Заједнице српских општина (ЗСО). Тај договор из Бриселског споразума се већ скоро четири године не испуњава, и то је био разлог да председник Србије Томислав Николић каже да би Србија то могла спровести у дело и без Приштине“, каже он и истиче да то није могуће јер у Бриселском споразуму јасно стоји да је ЗСО везана за уставни поредак Косова, односно за политички систем Косова.

        „Две стране које су укопане на својим позицијама, са малим шансама да неко попусти, остављају простор за дилему да ли је наставак дијалога уопште могућ. Београд каже да више нема простора за попуштање и уступке, а албанска страна очито је незаинтересована да било шта спроведе у дело, све док за такво понашање има подршку већег дела међународне заједнице“, пише DW.

        Пророковић зато каже да постоје два решења: „Једно је да Приштина крене да испуњава све што пише у Бриселском споразуму, а друго је да Србија призна Косово. Што се тиче примене Бриселског споразума, Београд на томе може да инсистира, али не видим ко може да изврши притисак на Приштину. NATO то неће учинити, САД губе интерес за Балкан, а тек то неће учинити Европска унија. А признање Косова такође није извесно, јер не видим која би то српска власт могла да изведе без великих последица“.

        Пророковић оцењује да решење проблема можда може да буде покушај Београда да процес врати у Уједињене нације:

        „Европска унија се показала као политички слаба и од почетка је заузела став да се Србија некако приволи да призна Косово, а да заузврат не добије ништа. Мислим да је ЕУ потпуно изгубила кредибилитет и зато се мора тражити нови медијатор, као што се морају тражити и нови гаранти за неку нову безбедносну архитектуру Балкана. Јер, ако се САД одавде постепено повлаче - нама су потребни неки нови играчи који могу да гарантују како ће се одвијати односи међу балканским народима“.

        Дојче веле пише да је пропаст последње рунде дијалога „поново био праћен драматичним обраћањима премијера Александра Вучића“.

        „Поново више нико није био сигуран да ли је ситуација заиста озбиљна или је и ово још једна политичка драматизација попут безбројних државних удара намењена у предизборне сврхе“, пише портал, а Пророковић одговара да ситуација јесте озбиљна, али да је „власт већ толико пута ,викала да долази вук’, да је сада питање колико ће јавност у то да поверује“.

        „Власт је у протеклом периоду потрошила свој легитимитет на лажне узбуне у дневнополитичке сврхе“, каже он.

        А за председничког кандидата Вука Јеремића ситуација је јасна. Он тврди да је све ово „директна координација Вучића и Тачија - и то због предстојећих избора у Србији“.

        Дојче веле

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари