Више јавно тужилаштво у Београду: За пад војног хеликоптера нико није кривично одговоран

ЗАКЉУЧИЛО ДА ТРАГЕДИЈИ НИКО НИЈЕ ДОПРИНЕО НИ УМИШЉАЈЕМ НИ ИЗ НЕХАТА

Олупина хеликоптера који се срушио 13. марта 2015.

  • Тужилаштво ипак пронашло да је у ланцу командовања приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста. Али, оценило је: „Они немају кривично-правну, већ евентуално дисциплинску тежину“

         ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду неће покретати истрагу у случају пада војног хеликоптера из 13. марта 2015. године, јер ово тужилаштво сматра да нема одговорних за инцидент у ком је страдало седморо људи и беба.

         Наиме, тужилаштво је данас саопштило да је након предистражног поступка у случају „Хеликоптер” нашло да нема места покретању кривичног поступка у односу на лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка, јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата починили неко кривично дело.

         „Након завршеног предистражног поступка, свеобухватног разматрања догађаја, чињеничног стања, изјава више десетина саслушаних сведока, обављених комплексних вештачења, налаза и мишљења Комисије за основно испитивање удеса и Комисије за испитивање ванредног догађаја тужилаштво је нашло да нема места покретању кривичног поступка у односу на лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка, јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата у конкретном случају предузете радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела“, наводи се у саопштењу.

         Тужилаштво је, ипак, пронашло да је у ланцу командовања приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста. Али:

         „Они немају кривично-правну, већ евентуално дисциплинску тежину, а везано за ланац командовања, што се несумњиво утврђује из исказа саслушаних сведока и садржине налаза и мишљења стручних лица, која су у форми вештачења спроведена током предистражног поступка“, наводи се у саопштењу тужилаштва.

         Тужилаштво наводи да је „имало у виду“ да је према бригадном генералу Предрагу Бандићу и генерал-мајору Живак Ранку покренут дисциплински поступак, али та околност није утицала на став тужилаштва да буде донета другачија одлука.

         У несрећи која се догодила 13. марта 2015. године погинули су: мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и техничар Мирослав Веселиновић, као и петодневно новорођенче из породице Адемовић.

         Блиц
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари