Вучић: Мораторијум на јавне расправе о прошлости? То је дивно!

„ВЕЧЕРЊЕМ ЛИСТУ“ РЕКАО: СРБИ И ХРВАТИ ЋЕ МОРАТИ ДА БУДУ СВЕ ВИШЕ САВЕЗНИЦИ

  • Загребачком листу рекао да је Србија неке велике економске проблеме решила уз помоћ НР Кине са којом има и највише инфраструктурних пројеката. Упитан - шта ако то више не буде могуће, Александар ВУЧИЋ признао: „Надам се да до тога неће доћи, али ако дође - то би могло резултирати унутрашњим проблемима у Србији и не знам како би се завршило”
  • Проценио је да Хрватска неће кочити Србију на њеном европском путу: „Нема ништа од тога, све и да Хрватска хоће. Она може да прави проблеме, али не може да заустави наш пут у ЕУ. Али, да будем искрен, верујем да ћемо имати потпору Хрватске на том путу”
  • Открио да након њене изборне победе очекује долазак у Србију и немачке канцеларке Ангеле Меркел и додао: „Али ја не мислим да смо ми лидери на Балкану, нити се на било који начин у томе утркујемо. Мислим да сви ми на овом простору имамо једну важну ствар о којој морамо размишљати, а то је како се не стидети Балкана, већ да се поносимо местом где живимо и покажемо како на Балкану можемо имати и већи економски и привредни раст и бити мотор будуће Европе”
  • Успешност држава Балкана, Вучић види у заједничким наступима према великим силама, САД и Русији, али и према Европљанима

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за загребачки „Вечерњи лист” да ће Срби и Хрвати у будућности морати да буду савезници и најавио своју посету Загребу у новембру.

        Упитан шта види као главни проблем у односима Хрватске и Србије, односно Хрвата и Срба, он је рекао да те проблеме види, али да их не разуме.

        „Морам бити искрен, видим их, али их не разумем и мислим да ће Срби и Хрвати у будућности све више морати бити савезници, а све мање људи који ће живети у прошлости својих непријатељстава”, рекао је Вучић.

        Он је додао да је „честа размена отровних стрелица између Загреба и Београда, углавном око усташтва и четништва или статуса националних мањина”.

        Замољен да прокоментарише када ће то престати, Вучић је рекао да „неће скоро”, али да верује да ће се ситуација полако мењати, као и да ће тога бити мање него сада.

        Он је одговарајући на питање зашто је критиковао предлог новог хрватског закона о бранитељима, казао да, када се у њему говори о великосрпској агресији, а резултат је да је протерано 250.000 Срба са својих огњишта и да су Срби на том простору имали више жртава него Хрвати, онда се заборавља да Срби могу да донесу 500 закона о Јасеновцу и другим стратиштима.

        „Поставља се питање куда то води. Ја само молим наше хрватске пријатеље да се пре него што донесу закон ставе у наше ципеле, као што то ми радимо овде. Ја никада нисам тражио да дођем у Загреб, а да неко мора да говори какав је геноцид почињен у Јасеновцу или да неко дође у Београд и да мора о томе да говори. Наш је недостатак у томе што се ретко стављамо у туђи положај или ципеле”, рекао је Вучић.

        Упитан да каже шта мисли о идеји да се прогласи мораторијум на јавне расправе о прошлости, Вучић је одговорио да је то „дивна реченица”.

        „Искористићу је већ у уторак на РТС-у”, додао је српски председник.

        Он сматра да Хрватска неће кочити Србију на њеном европском путу, али је нагласио да је бивши премијер Зоран Милановић уводио санкције „ни због чега”.

        „Нема ништа од тога, све и да Хрватска хоће. Она може да прави проблеме, али не може да заустави наш пут у ЕУ. Али, да будем искрен, верујем да ћемо имати потпору Хрватске на том путу”, рекао је Вучић.

        Он је, такође, рекао да поштује хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић и да сматра да је важно да се ради на конкретним стварима и показује поштовање једних према другима.

        „То је лековито и значајно помаже у односима наших држава и народа”, рекао је он.

        На констатацију да се мало политичара може похвалити да их истовремено подржавају немачка канцеларка и руски председник, те да је након Генералне скупштине УН најавио долазак Ердогана и Трампа у Београд, Вучић додаје да након изборне победе у Немачкој очекује и долазак у Србију и канцеларке Меркел.

        „Али ја не мислим да смо ми лидери на Балкану, нити се на било који начин у томе утркујемо. Мислим да сви ми на овом простору имамо једну важну ствар о којој морамо размишљати, а то је како се не стидети Балкана, већ да се поносимо местом где живимо и покажемо како на Балкану можемо имати и већи економски и привредни раст и бити мотор будуће Европе”, рекао је председник Србије.

        Приметио је да кад год неко покуша да се наметне као мали или велики лидер, увек смо, како је рекао, имали проблеме на Балкану изазиване таштином, али и стварним потребама, што других народа што других лидера.

        Успешност држава Балкана, Вучић види у заједничким наступима према великим силама, САД и Русији, али и, како каже, према Европљанима.

        „Уосталом, ми овде живимо заједно, а не неко други. Често се понашамо као да уместо нас овде живе Холанђани, Швеђани, Руси, Американци, што није случај”, рекао је..

        Говорећи о европском путу Србије и партнерству са Русијом и Кином, Вучић каже да је то могуће, посебно истакавши да је Србија неке велике економске проблеме решила уз помоћ НР Кине са којом има и највише инфраструктурних пројеката.

        Упитан шта ако то више не буде могуће, Вучић каже:

        „Надам се да до тога неће доћи, али ако дође, то би могло резултирати унутарњим проблемима у Србији и не знам како би се завршило”.

        Појашњавајући своју изјаву да Србија не треба никада да буде на списку земаља које амерички председник шаље у пакао, Вучић прецизира да су речи америчког председника на ГС УН биле изненађујуће и да је начин на који их је бирао када је говорио о Кореји, Ирану, Венецуели, многе су изненадиле.

        „Ја сам након много година обележених проблемима кроз које је прошла Србија, ма колико несретан што се опет говори о неким земљама које се данас налазе у тешкој ситуацији, био бар мало спокојан што се Србија и српски народ не спомињу. Срби су имали уверљиво највише жртава и губитака током 20. века. Да нисмо имали све те ратове, данас би Србија имала становника колико их има Холандија и то показује колико нам је преко потребан мир те сам изјавом коју сте споменули хтео грађанима Србије рећи да нема веће и важније вредности од мира и стабилности”, јасан је Вучић.

        Вучић је рекао да страхује да данас многи живе у деведесетим и не виде ништа друго, не виде да је прошло више од 20 година од тада. Не разумеју, каже, да је у тих 20 година једна нова генерација стасала, а друга изгубљена.

        „Дакле, морате живети унапред, разумевати прошлост, али знати да је много важније што је данас, а још важније што ће бити сутра. Људи који се не могу преусмерити на будућност обично лоше разумеју и садашњост и тешко се привикавају на оно што долази”, навео је председник Србије.       

        Упитан имају ли Хрвати у БиХ разлога за бригу ако дође до српско-бошњачког договора, Вучић каже:

        „Српско-бошњачки договор тиче се важних ствари за нас, али никада што се тиче БиХ, никакви договори нису могући без Бошњака, Срба и Хрвата и никада неће бити на штету Хрвата”. 

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари