Вучић незадовољан држањем западних савезника - отказао посету Бриселу

ДО САДА ЈЕДВА ВИДЉИВА ЗАТЕГНУТОСТ НА РЕЛАЦИЈИ СА БРИСЕЛОМ И ВАШИНГТОНОМ

Александар Вучић

  • Како је РТС пренео позивајући се на изворе у Влади Србије, Вучић ће отпутовати у САД 23. јуна првим директним летом „Ер Србије“ на релацији Београд-Њујорк, али та посета није званична, јер је отказао све раније договорене сусрете са америчким званичницима
  • „Политика“: „Отказивање важних сусрета потез је каквом се прибегава само у ванредним околностима, па је разумно претпоставити да је Александар Вучић из неког разлога незадовољан односом важних савезника, било према њему лично или Влади Србије. Такве одлуке се не доносе олако и без озбиљних вагања могућих последица“
  • „Медији наклоњени премијеру су протеклих дана - наглашава исти лист - спекулисали да су западне престонице на неки начин повезане с оним што кругови блиски премијеру виде као „акцију урушавања српске владе“, под тим мислећи на „логистичку подршку оптужбама о изборној крађи, а затим и оптужбама везаним за смене уредника на Радио-телевизији Војводине и протестима упереним против пројекта Београд на води“
  • „Говорка се и о великим финансијским износима којима се из Брисела потпомажу протести против владе, без обзира на чињеницу да их воде новоосноване групе које брижљиво поричу сваку претходну намеру или везу с опозицијом“, пише „Политика“

        МАНДАТАР за састав Владе Србије отказао је посету Бриселу 21. јуна, потврђено је Радио-телевизији Србије (РТС) у Влади Србије.

        Како је РТС пренео позивајући се на изворе у Влади Србије, Вучић ће отпутовати у САД 23. јуна првим директним летом „Ер Србије“ на релацији Београд-Њујорк, али та посета није званична, јер је отказао све раније договорене сусрете са америчким званичницима.

        Према писању данашње „Политике“, одлука о отказивању пута у Брисел и раније уговорених сусрета с високим западним званичницима донесена је током викенда после телефонских контаката које је Вучић имао с највишим представницима Европске уније (ЕУ).

        Лист наводи да су западни саговорници обавештени да Вучић неће ићи у Брисел све док се не формира Влада Србије, „ма ко да је формира“.

        „Отказивање важних сусрета потез је каквом се прибегава само у ванредним околностима, па је разумно претпоставити да је Александар Вучић из неког разлога незадовољан односом важних савезника, било према њему лично или Влади Србије“, наводи „Политика“ и оцењује да се такве одлуке „не доносе олако и без озбиљних вагања могућих последица.

        Лист тврди да је, у одсуству званичног тумачења Вучићеве одлуке, логично тумачити такву одлуку на основу „до сада једва видљиве затегнутости на релацији с Бриселом и Вашингтоном“.

        Политика додаје да су „медији наклоњени премијеру“ протеклих дана спекулисали да су западне престонице на неки начин повезане с оним што кругови блиски премијеру виде као „акцију урушавања српске владе“, под тим мислећи на „логистичку подршку оптужбама о изборној крађи, а затим и оптужбама везаним за смене уредника на Радио-телевизији Војводине и протестима упереним против пројекта Београд на води“.

        „Говорка се и о великим финансијским износима којима се из Брисела потпомажу протести против владе, без обзира на чињеницу да их воде новоосноване групе које брижљиво поричу сваку претходну намеру или везу с опозицијом“, пише „Политика“.

        С друге стране, антизападни опозициони кругови тврде да Вучић и њему блиски таблоиди само измишљају сукоб са Западом будући да премијер испуњава све западне налоге са „изузетком санкција против Русије“.

        Вучић је пре неколико месеци најавио путовање у САД, а купио је и прву карту за директни лет „Ер Србије“ од Београда до Њујорка.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари