За недељу дана се отвара тема „Однос Степинца према СПЦ од 1941. до 1945. године”

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ: НИСАМ СИГУРАН ДА ЈЕ МЕШОВИТА КОМИСИЈА ОДРАДИЛА И ПОЛОВИНУ ПОСЛА

  • Ватикан омогућио СПЦ да користи архиву у којој се чува преписка Степинца, папе Пија Дванаестог и тадашњег ватиканског државног секретара Тисерана

         МИТРОПОЛИТ загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да је резултат рада Мешовите комисије СПЦ и Римокатоличке цркве о улози кардинала Алојзија Степинца још неизвестан и да многа кључна питања и периоди још нису разматрани.

         „Ни сам нисам сигуран да ли смо на половини рада. Ми не знамо какву ће одлуку папа донети. Као што патријарх рече, каква год да буде, католике ће обавезивати, а ми ћемо бити задовољни, или незадовољни“, рекао је митрополит загребачко-љубљански за празнично издање листа Политика.

         Он је додао да од дијалога чланова комисије, ако је искрен и истинољубив, не може бити штете, него само користи.

         „Верујем и да је папа предлогом за оснивање мешовите комисије за дијалог о кардиналу Степинцу очекивао управо такав дијалог. С таквих позиција ми радимо у комисији“, рекао је Порфирије.

         Трећи састанак Мешовите комисије Српске православне цркве и Римокатоличке цркве о улози кардинала Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата завршен је 14. фебруара у Новом Саду.

         Како је раније најављено, наредни састанак мешовите комисије која је успостављена на иницијативу папе Фрање, требало би да буде одржан у Пожеги (Хрватска), 21. и 22. априла на тему „Однос надбискупа Степинца према СПЦ од 1941. до 1945. године“.

         Према писању медија, СПЦ ће моћи да користи ватиканску архиву у којој се чува преписка Степинца, папе Пија Дванаестог и тадашњег ватиканског државног секретара Тисерана.

         Комисија се прошле године састала два пута, средином јула у Риму, када је утврђена методологија рада и у октобру у Загребу, када је разматрала Степинчеву улогу пре Другог светског рата.

         (Бета)
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари