Земан: Све обојене револуције – од арапских до Грузије и Украјине – завршиле су се неуспехом

„СВАКОМ УЦЕЊИВАЊУ СЕ ТРЕБА СУПРОТСТАВИТИ ОДМАХ НА ПОЧЕТКУ ЈЕР...”

 • Већина миграната данас долази из Африке.  Говори се да је тамо за миграцију у Европу већ припремљено минимално неколико милиона људи. Због тога што је реч највећим делом о муслиманима, чија је култура неспојива за европском - не верујем да је могућа њихова асимилација
 • Уопште о томе не размишљам о томе што ме неки називају “Путиновим човеком”.  Не обраћам пажњу на то. Један од мојих пријатеља, бивши министар културе Павел Достал, својевремено ми је рекао: “Милоше, увек се сети да се са домарима не расправља”
 • Нови “Пут свиле” је највећи инфраструктурни пројекат у модерној историји људства и процењује се да ће вредност те инвестиције бити дванаест пута већа од средстава уложених у “Маршалов план”

         КАДА погледате историју Европе, био је то, у ствари, непрекидни рат са муслиманима. Управо то је Србија доживела на сопственој кожи, између осталог и на Косову пољу.

         Тврди ово, у ексклузивном разговору за “Вечерње новости”, говорећи о мигрантском притиску на Европу, председник Чешке Републике Милош Земан.

 • Мислите ли да прете нови избеглички таласи са Блиског истока? И колико су мигранти реална опасност за Европу?

         - Не само са Блиског истока, јер већина миграната данас долази из Африке, као прво. А као друго - да, говори се о томе да је у Африци за миграцију у Европу већ припремљено минимално неколико милиона људи. Због тога што је реч највећим делом о муслиманима, чија је култура неспојива за европском, не верујем да је могућа њихова асимилација.

 • Србију је стално притискала, па и уцењивала ЕУ када су у питању Косово или Република Српска. Како бисте ви реаговали када би таквим уценама била изложена Чешка Република?

         - Сваком уцењивању треба се супротставити одмах на почетку, јер уколико устукнете пред уцењивачем, нећете га примирити, већ ће имати све веће и веће захтеве.

 •  Поново ћете се кандидовати за председника Чешке Републике, избори су у јануару следеће године. Шта бисте још желели да учините у политици?

         - Основни задатак не само чешког председника, већ и свих других, јесте да штите националне интересе своје земље. Председницима мањих и средњих земаља је нешто теже да то раде него онима који су на челу великих сила, али, ако то имамо у виду, веома сам задовољан оним што сам учинио током првог мандата, и хтео бих да са тим наставим и у другом.

 • Вероватно сте једини председник земље чланице ЕУ који има одличне односе и са Владимиром Путином, и са Доналдом Трампом, и са кинеским председником Си Ђинпингом. Због тога сте често критиковани у својој земљи. Како се осећате када вас етикетирају, рецимо, као “Путиновог човека”?

         - Уопште о томе не размишљам, не обраћам пажњу на то. Један од мојих пријатеља, бивши министар културе Павел Достал, својевремено ми је рекао: “Милоше, увек се сети да се са домарима не расправља.” А људе које помињете сматрам обичним интригантима, треба их игнорисати.

 • Можете ли нешто више да кажете о свом односу према Русији?

         - Одређен је тиме што је Русија наш значајан трговински партнер, а мој интерес је да подржим економску дипломатију и да имам добре односе са свим, понављам - свим значајним земљама. Шарл де Гол је то називао стратегијом свих азимута.

 • Једини сте председник у Европи који је пре америчких избора подржао Доналда Трампа. Како сада оцењујете његову политику?

         - Наравно да ћу још сачекати са оценама, али засада се чини да ради оно што је бирачима обећао пре избора.

 • Како гледате на такозване обојене револуције?

         - Као на обичан бесмисао и покушај да институције типа Сорошевог универзитета и сличне мењају системе у низу земаља, што називају извозом демократских вредности. Али, демократија се не извози, демократија расте из домаћих корена. Засада су се све обојене револуције, од оних у арапском свету, до оних у, на пример, Украјини, Грузији и другде, завршиле потпуним неуспехом.

 • Плашите ли се да би нешто слично могло да се догоди и у Чешкој уколико победите на изборима?

         - Већ сам једном победио на председничким изборима у Чешкој, и то се није догодило. Морам, међутим, да признам да је било неколико неуспешних покушаја, када се у Прагу окупило неколико стотина галамџија, и то је било све.

 • Били сте недавно у Кини, како оцењујете ту посету? А колико пројекат новог Пута свиле може променити геополитичке перспективе овог дела Европе?

         - Геополитичке перспективе не толико, али нови “Пут свиле” је највећи инфраструктурни пројекат у модерној историји људства и процењује се да ће вредност те инвестиције бити дванаест пута већа од средстава уложених у “Маршалов план”. То говори о значају те инвестиције, а за Чешку Републику је, наравно, важно да се у тај пројекат укључе њене фирме - грађевинске, машинске, из железнице...

 • На који начин би наше две земље могле да се укључе у пројекат “Пут свиле”?

         - Чешка и Србија имају добре односе с Народном Републиком Кином, и по томе се разликујемо од неких других земаља чланица Европске уније, које покушавају да Кини уведу ембарго, а не схватају да је Кина данас највећа светска економија и да ће сваки ембарго на крају да се окрене против њих самих.  

         Драган Вујичић

         Фото: З. Жестић

         http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари